Dansk-tysk politiker klager til regeringen over grænsekontrollens konsekvenser

Grænsekontrol giver kilometervis af bilkø og gør det besværligt for flere sønderjyder at køre ud af indkørslen.

Der er travlt ved grænesovergangene i sommerferien. Foto: Peter Øvad Halkjær.

Man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man vil krydse grænsen mellem Tyskland og Danmark i løbet af sommeren.

Grænsekontrol og sommerferie skaber nemlig trafikalt kaos og kilometerlange køer, der har fået den danske mindretalspolitiker Stefan Seidler til at sende en klage til den danske regering via ambassaden i Berlin.

Han er valgt ind i Tysklands parlament, Forbundsdagen, for partiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW).

Ifølge Stefan Seidler står det så slemt til for borgere, der bor i områder tæt ved grænsen, at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen med op til to timers ventetid for at krydse grænsen.

Stefan Seidler er valgt ind i det tyske parlament for partiet Sydslesvigsk Vælgerforening.

- For os handler det om, at vi kan leve sammen i vores region og ikke bliver forhindret i at køre på arbejde eller besøge vores familie på den anden side af grænsen. Det er simpelthen ikke muligt i øjeblikket. Det tager alt for lang tid.

Det er ikke kun den tyske politiker, der er træt af at holde i kø. Også den tysk-danske samarbejdsorganisation Region Sønderjylland-Schleswig vil have gjort noget ved trafikproblemerne.

Organisationen har sendt et brev til justitsminister Mattias Tesfaye (S) for at gøre ham opmærksom på de lange ventetider, som grænselandets beboere, pendlere og rejsende dagligt oplever.

Ved grænseovergangen Frøslev har politiet åbnet et ekstra spor for at få trafikken hurtigere igennem. Video: Peter Øvad Halkjær.

Søger mod mindre grænser

Problemerne med trafikkaosset bliver forværret af, at mange turister og bilister søger væk fra de store grænseovergange og hen til de mindre, når der er udsigt til kø. Det skaber trafikprop endnu flere steder i området, oplever Stefan Seidler.

- Vi er i en situation, hvor vi oplever, at folk ikke kan komme ind og ud af deres indkørsler. Vi har brandbiler og ambulancer, der ikke kan køre rundt i grænselandet, fordi der er kilometerlang kø som følge af grænsekontrollen, som Danmark gennemfører.

I Dansk Erhverv har markedschef Lars Ramme også hørt om de alenlange køer, og de tyske turister, der skal i sommerhus i Danmark, er også trætte af at starte ferien med at sidde i kø.

- Tyskere, der kommer til Danmark, får en generende start på ferien. De er trætte, de har kørt langt, siger Lars Ramme.

Trafikproblemerne ved grænsen dukker op hver sommer. Specielt i weekenden, hvor der er skiftedag i sommerhusene, er det et problem.

Derfor har Syd- og Sønderjyllands Politi åbnet et lastbilspor op for personbiler ved Frøslev Grænseovergang.

Symbolpolitik

Den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland blev indført i 2016 og er løbende blevet forlænget.

Den blev i sin tid indført af den daværende Venstre-regering, fordi man ville skabe "et bedre overblik over flygtninge- og migrantstrømmen".

I tiden op til og efter beslutningen om grænsekontrol var der stor mediebevågenhed og politisk fokus på flygtninge og migranter, der blandt andet kom til Danmark som følge af borgerkrigen i Syrien.

Siden da er grænsekontrollen blevet forlænget med et halvt år ad gangen frem til i dag, og den er altså også blevet videreført af den nuværende socialdemokratiske regering.

Stefan Seidler undrer sig over, hvordan argumentationen for forlængelsen er skiftet gennem årene.

- Først var det flygtninge, så terrortrussel, så coronapandemi. Det er at udnytte systemet, siger han.

Men, tilføjer han, han kan godt se logikken i, at der i perioder er behov for at kunne kontrollere de danske grænser, når der er en reel trussel. For eksempel gav det god mening under coronakrisen, mener Stefan Seidler.

Men ikke længere.

- Som det er nu, er det utroligt gammeldags, ineffektivt og i mine øjne ren og skær symbolpolitik fra dansk side, siger Stefan Seidler.

Han mener, at politiets ressourcer er bedre brugt andre steder end på permanent at kontrollere pas manuelt.

I stedet synes han, man skal indføre en mere moderne metode til at kontrollere, hvem der kører ind over grænseovergangene, for eksempel med nummerpladescannere.

Trafikken lister afsted ved grænseovergangen fra Danmark til Tyskland ved Frøslev. Video: Peter Øvad Halkjær.

Beslaglagte våben og anholdelser

Det er Justitsministeriet, der er ansvarlig for grænsekontrollen. Justitsminister Mathias Tesfaye holder ferie og stiller derfor ikke op til interview. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg.

Tilbage i 2019 havde grænsekontrollen mod Tyskland eksisteret i tre år.

På det tidspunkt var 801 våben blevet beslaglagt, 7.134 personer var blevet afvist, og der var blevet rejst 5.479 sigtelser om blandt andet menneskesmugling, våbenbesiddelse og narkosmugling. Det viste tal fra Rigspolitiet.

Grænsekontrol

  • Eksempler på våben, der er er beslaglagt ved grænsekontrol:

  • Knive, sværd, slangebøsser, slagvåben, gaspatroner, peberspray og strømpistoler

  • Eksempler på nogle af de mest almindelige sigtelser ved grænsekontrol:

  • Overlæs, menneskesmugling, narkotikasmugling, manglende kørekort, glemt pas, overtrædelse af indrejseforbud.

  • Kilde: Rigspolitiet, tal opgjort fra januar 2016 til oktober 2018.

Dengang sagde Socialdemokratiets daværende retsordfører, Trine Bramsen, at politiets tal maner enhver kritik af grænsekontrollen i jorden.

- Dem, der har sagt, at den er meningsløs, at den ikke har nogen effekt og er symbolpolitisk. Det stemmer ikke overens med virkeligheden. Det her er meget store tal, sagde hun i 2019.