Dansk udenrigsminister til kamp i EU for stærkere sanktioner

Jeppe Kofod samler EU-kolleger for at presse EU-Kommissionen efter sag om jetbrændstof til Syrien.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har fået flere andre landes udenrigsministre med på at opfordre EU-Kommissionen til at gøre EU's sanktioner mere effektive. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har fået flere andre landes udenrigsministre med på at opfordre EU-Kommissionen til at gøre EU's sanktioner mere effektive.

Det sker efter sagen om den fynske virksomhed Dan-Bunkering. Her har DR blandt andet afdækket, hvordan EU i flere år undlod at følge formelt op på rapporter om, at der blev smuglet jetbrændstof til Syrien i strid med EU's sanktioner.

- Jeg presser hårdt på og har sammen med nogle kolleger samlet en alliance af lande for at sikre, at når vi vedtager sanktioner, så bliver de også håndhævet mere effektivt, sådan at landene og virksomhederne overholder sanktionerne, siger Jeppe Kofod til DR.

Nøl i sag om jetbrændstof

Herhjemme blev myndighederne for flere år siden advaret af USA om, at Dan-Bunkering så ud til at levere jetbrændstof til brug i Syrien. Men først efter DR’s afsløringer i sagen kom der gang i efterforskningen, og i september blev Dan-Bunkering sigtet for brud på EU’s sanktioner.

Også EU blev for flere år siden bekendt med rapporter om, at skibe smuglede jetbrændstof til Syrien gennem Middelhavet.

EU-Kommissionen sagde dengang, at den handlede på oplysningerne. Men først da DR henvendte sig, tog kommissionen formelt kontakt til de medlemslande, der var omtalt i rapporterne.

Jeppe Kofod (S) understreger, at effektive sanktioner er afgørende for EU's udenrigspolitik.

Jeppe Kofod har tidligere sagt, at regeringen vil arbejde for, at EU får en særlig enhed, der skal overvåge sanktioner. Og efter EU-Kommissionen er trådt til 1. december, har Jeppe Kofod nu sammen med Hollands og Tjekkiets udenrigsministre skrevet et brev til kommissionens udenrigschef, hvor de sammen understreger behovet for at styrke sanktioner.

- Det er der i den grad brug for. Der er menneskerettighedskrænkelser, der er krige og der er overgreb, hvor vi skal reagere effektivt. Og dér er sanktioner et af de vigtige instrumenter i den værktøjskasse, siger Jeppe Kofod.

Vejlede og informere

Men der gik tre måneder fra EU spurgte Danmark om Dan-Bunkering-sagen, til vi svarede EU-Kommissionen. Hvad er din reaktion på det?

- Jeg vil ikke gå ind i den konkrete sag. Jeg ved, at myndighederne er ved at kigge på de her ting i fællesskab. Og det er rigtig vigtigt, at alle EU’s medlemslande, når der bliver vedtaget sanktioner, også håndhæver dem. Og at EU bliver bedre til at koordinere, vejlede og informere medlemslandene om sanktionsregimer, så de bliver overholdt i praksis, siger Jeppe Kofod.

EU-Kommissionen har netop i et svar til medlem af Europaparlamentet Niels Fuglsang (S) oplyst, at den har afsat flere ressourcer og medarbejdere til at arbejde med sanktioner. Kommissionen har ikke svaret på DR's spørgsmål om, hvor mange ressourcer og medarbejdere der er tale om.

Dan-Bunkering er sigtet, men ikke tiltalt i sagen, og virksomheden afviser brud på EU's sanktioner.