Dansk Ungdoms Fællesråd: Giv vaccinen til de unge først

Ifølge en tidligere direktør for Statens Serum Institut vil det være mest effektivt at vaccinere unge først.

Nils Strandberg, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, mener, at det vil give bedst mening at vaccinere unge først. (Foto: Grafik: Michael Dorbec)

Hvem skal først i vaccine-køen, når alle i risikogrupper og alt frontpersonale i sundheds- og plejesektoren er blevet vaccineret mod coronavirus?

Skal vi stadig gå oppefra og ned i alder, så en rask 60-årig vaccineres før en 23-årig?

Ikke hvis man spørger hos Dansk Ungdoms Fællesråd, der er en fælles organisation for 80 danske børne- og ungdomsorganisationer. Her mener formand Chris Borup Preuss, at det giver mening at vaccinere unge mennesker først, når alle i risikogrupper er dækket ind.

Et forslag, der tidligere er blevet bragt frem af tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Stransberg.

Formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd Chris Preuss vil have unge vaccineret før raske 60-årige. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

For udover effekten på smitteudviklingen vil det også have en tiltrængt effekttrivslen, mener Chris Borup Preuss.

- Så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt, mener jeg, at det er det rigtige at gøre. Så prioriterer vi den mentale sundhed i vaccineprogrammet. Det skal vi også turde gøre.

Mange unge er nemlig hårdt ramt af dårlig trivsel og ensomhed. Han henviser til tal fra det såkaldte HOPE-projekt på Aarhus Universitet, der i sidste uge viste, at omkring 40 procent af de 18-34-årige føler sig ensomme i øjeblikket.

Det er langt højere end normalt - og højere end andre aldersgrupper.

- Mistrivslen og ensomheden er alarmerende høj i den her gruppe lige nu. Hvis vi får vaccineret de unge, kan vi i højere grad åbne for studierne, for læsesale, og for at man i højere grad kan være sammen med sine venner, siger han.

Hvad angår smittespredningen understreger han, at han ikke er vaccine-ekspert, men hvis vaccinerne også forhindrer, at man giver smitte videre, giver det også i det perspektiv god mening.

- Unge har flere sociale kontakter i gennemsnit. Hvis du både har studie, fritidsarbejde, en social aktivitet og måske endda bor på kollegie, så er du tæt på mange flere mennesker.

- Så hvis vaccinerne også begrænser risikoen for at smitte andre, så er det rigtig fornuftigt at starte med de unge, siger han.

Større effekt på smittespredning

Der kommer nemlig et tidspunkt, hvor alle i særlige risikogrupper og alt frontpersonale i sundheds- og plejesektoren er vaccineret mod coronavirus.

Når de ældste, de syge og sundhedspersonalet har fået både første og andet stik. Måske bliver det til maj - det viser Sundhedsstyrelsens vaccinekalender i hvert fald lige nu.

Til den tid er der stadig omkring tre millioner raske danskere mellem 16 og 64 år, der ikke er blevet vaccineret. Og der er lige nu ikke taget stilling til, i hvilken rækkefølge de skal vaccineres.

Ifølge tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg giver det mening at vende bøtten på hovedet og starte med de unge, når risikogrupper og frontpersonale senere på året er vaccineret.

I hvert fald hvis vi står i en situation, hvor der på det tidspunkt stadig ikke er vacciner nok til alle.

- I den situation mener jeg, at man skal starte med de unge - altså dem mellem 16 og 30 år - fordi vi ved, at det er dem, som både er mest smittede, og dem som er mest årsag til smittespredning.

- Ved at vaccinere dem først får man sænket smittespredningen mere, end hvis man vaccinerer de ældste først, siger Nils Strandberg.

Et synspunkt, der altså møder opbakning hos Dansk Ungdoms Fællesråd, der er en fælles organisation for 80 danske børne- og ungdomsorganisationer.

Hos to andre organisationer, der repræsenterer unge mennesker - Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Danske Studerendes Fællesråd - lyder meldingen, at det først og fremmest må være en sundhedsfaglig vurdering, hvem der skal vaccineres først.

Men når det er sagt, bør uddannelserne prioriteres, mener forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Ingrid Kjærgaard.

Ingrid Kjærgaard, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, vil have uddannelser åbnet hurtigst muligt.

- Det er afgørende, at de unge kommer tilbage på uddannelserne hurtigst muligt. Hvis det er mest realistisk ved at vaccinere unge først, så er det det, man skal gøre. Men det skal jo gøres på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering, siger hun.

Hvem skal foran i køen?

Diskussionen om prioriteringen af vacciner har kørt i dag, hvor flere har slået på tromme for, hvem de mener skal prioriteres først, når udsatte grupper og frontpersonale er vaccineret.

Et forslag har været, at personer i arbejde med kontakt med mange mennesker - for eksempel butiksansatte - skal have stikket tilbudt først.

Andre - især borgmestrene på den københavnske vestegn - har argumenteret for, at personer i områder med mange smittede skal vaccineres først.

Der er ikke taget en beslutning om prioriteringerne endnu, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview om spørgsmålet. Han henviser til Sundhedsstyrelsen, der dog heller ikke vil stille op, da de mener, det i sidste ende er en politisk beslutning.

Men hos regeringspartiet Socialdemokratiet siger sundhedsordfører Rasmus Langhoff, at det i sidste ende må være fuldstændig op til en sundhedsfaglig vurdering.

- Der er god grund til, at det hverken er mig eller borgmestrene på den københavnske vestegn eller nogle helt andre, der skal bestemme det. Men det er sundhedsfaglige eksperter i Sundhedsstyrelsen, der definerer den her rækkefølge, siger han.

Men det er jo en politisk beslutning i sidste ende?

- Ja, men det er nødt til at være fuldstændig sundhedsfagligt begrundet og ikke bare nogle kommuner eller dele af landet, der råber højt. Det er nødt at være Sundhedsstyrelsen, der kommer med den indstilling. Og den bør vi følge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter