Dansk vindkraft kan skade miljøet

Hvis regeringen får opført en skov af store vindmøller, kan det føre til større CO2 udledn inge, siger Det Økonomiske Råds formand

vindmøller vestas (© Colourbox)

Selvom vindmøller producerer CO2-fri elektricitet, vil den ekstraordinære satsning, som den nye regering lægger op til, ikke gavne klimaet. Det siger formanden for Det Økonomiske Råd, overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Børsen.

Satsningen på at lade vindmøller levere mindst halvdelen af den danske elproduktion fra 2020 vil reelt kun medføre, at danske elkunder ender med en større milliardregning, advarer han. Kun hvis energiselskaberne selv ønsker en sådan omstilling for at producere elektriciteten billigere, er der fornuft i det. Ellers er pengene til klima brugt langt bedre andre steder.

Svækker kvotesystemet

For den danske satsning svækker det fælleseuropæiske klimatiltag med CO2-kvoter, der skal sænke CO2-udledningen, lyder budskabet fra Det Økonomiske Råd:

- I takt med at Danmark opstiller flere og flere vindmøller, vil de danske kraftværkers brug af CO2-kvoter falde, og dermed vil priserne falde på disse kvoter, pointerer Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

- Resultatet bliver dermed, at vindmøllesatsningen vil gøre det billigere for andre EU-lande at udlede CO2 og dermed at afbrænde eksempelvis kul i kraftværkerne. Derfor er der ingen positiv klimaeffekt, siger overvismanden til Børsen.

Vil udløse pres

Socialdemokraternes energipolitiske ordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, er enig med overvismanden i, at med satsningen på vindkraft vil priserne på CO2-kvoter falde:

- Men på længere sigt mener jeg, at der vil komme et pres på EU's kvotesystem, der skal gøre det muligt for enkelte lande at gøre noget særskilt, siger hun.

FacebookTwitter