Dansk Wikipedia lukker ned i et døgn i protest mod omstridt copyright-lov

Europa-Parlamentet skal stemme om et nyt ophavsrets-direktiv i næste uge.

I protest mod mulige nye ophavsretsregler i EU har Wikipedia lukket ned for alt dansk indhold. Også Tjekkiet, Tyskland og Slovakiet er en del af kampagnen. (Foto: Screendump af Wikipedia)

Hvis EU-Parlamentet stemmer et nyt ophavsrets-direktiv igennem 26. marts, vil det svække internettet og dermed Wikipedia.

Sådan lyder det på Wikipedia Danmarks hjemmeside, der lige nu er lukket ned i 24 timer i protest mod den mulige reform af de nuværende ophavsretsregler.

Også den tyske, tjekkiske og slovakiske Wikipedia er en del af kampagnen, hvor alt indhold er gjort utilgængeligt i et døgn.

EU's omstridte reform af ophavsretsreglerne har længe været på forhandlingsbordet.

Målet er at opdatere reglerne fra 2001, så de bedre matcher den digitale tidsalder, hvor folk deler indhold på kryds og tværs. Men især artikel 11 og artikel 13 i forhandlingsteksten har været de helt store stridspunkter.

Artikel 11 skal give nyhedsmedier og andre udgivere mulighed for at tjene penge, når digitale nyhedsplatforme som Google News linker til deres artikler og bringer brudstykker af dem. Artikel 13 drejer sig derimod om, hvem der har ansvaret, når der bliver delt videoer, musik og andet ophavsretsbeskyttet materiale på platforme som Facebook og Youtube.

Vil påvirke ytringsfriheden

Det er de to artikler, som Wikipedia Danmark især langer ud efter.

- Wikipedia er en del af det brugerskabte internet, og både artikel 11 og artikel 13 vil tage en god bid af den del af internettet. Det vil gøre det besværligt for firmaer, der lever af at skabe et site, som brugerne kan lægge filer og tekst op på. Det har potentiale til at påvirke ytringsfriheden og brugerdeltagelsen online, siger Finn Årup Nielsen, der er formand for Wikipedia Danmark, der er støtteforening til Wikipedia.

Men I står jo ikke til at blive ramt, da Wikipedia er undtaget loven. Hvorfor laver I så en kampagne?

- Der er blevet lavet en undtagelse om online encyklopædier. Men jeg er ikke selv sikker på, at vi kan undgå at blive ramt. Der er en række søstersites, der muligvis vil kunne falde ind under. Og derudover tror jeg, at det vil blive sværere for Wikipedia at finde kilder og avisartikler, og så bliver redigeringen af Wikipedia besværliggjort.

Hvem står bag kampagnen og har finansieret den?

- Beslutningen om et blackout er udelukkende taget af det danske Wikipedia-fællesskabet. Der har ikke været noget betaling for kampagnen. Det er vores eget initiativ.

I kampagneteksten på hjemmesiden opfordrer Wikipedia brugerne til at kontakte deres lands repræsentant i Europa-Parlamentet og fortælle, at man ikke støtter en ophavsrets-reform.

Det er ikke første gang, at Wikipedia protesterer mod de nye regler. Sidste år lukkede Wikipedia Italien ned for deres side i 24 timer.