Danske æg bliver stemplet med eget våbenskjold

Fra imorgen vil danske æg tydeligt adskille sig fra udenlandske æg med nyt kvalitetsstempel på skallen. Se det nye stempel her.

Bok bok - fra imorgen vil der være stempel på de danske æg. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Når du åbner en pakke danske æg i supermarkedernes kølediske for at tjekke, om de er intakte, vil der fremover være trykt et dannebrogsflag, et æg, en høne og et hjerte direkte på skallen.

Mandag lancerer brancheorganisationen Danske Æg nemlig et nyt initiativ i form af et våbenskjold for at adskille danske æg fra udenlandske æg.

Det skyldes, at supermarkeder i stigende grad importerer udenlandske æg til Danmark. Problemet er, mener Danske Æg, at de ikke er af samme høje kvalitet.

- Vi har valgt at gøre det for at gøre forbrugerne opmærksomme på, at vi har et helt særligt produkt, siger sektorchef i Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen.

- Den danske forbruger vil kunne se, at det er danske æg, at fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og sikkerhed er helt i top, siger han.

Ifølge Fødevarestyrelsen er danske besætninger med æglæggende høns generelt grundigere testet for salmonella end udenlandske æg

Det skyldes, at danske æg hver anden uge testes for alle knap 3000 forskellige typer salmonella.

Omvendt testes udenlandske æg hver 15. uge, men kun for de fem mest udbredte typer af salmonella, som EU kræver.

Til gengæld er udenlandske æg ofte billigere for indkøberne end danske æg, hvilket kan være en af årsagerne til, at flere supermarkeder vælger andre æg end danske.

- Vi synes ikke, at det er fair, at hvis vi i Danmark producerer efter nogle danske regler, er der nogle supermarkeder og indkøbere, som vælger æg, der er af lavere standard, end vi har

- Hvis der er et politisk flertal for - og forbrugerne har opbakning til - at vi skal gøre det på en bestemt måde, synes vi også, at det er et valg, forbrugerne skal have ude i køledisken, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Sådan ser det nye logo ud. (© Danske Æg)
  • Dannebrog. Et æg. En høne. Et hjerte. Det er fire logoer, som fra mandag kommer til at pryde skallen af danske æg.

  • Her kan du læse, hvad det nye mærke siger om dine æg:

  • Dansk flag: Står for "dansk oprindelse". Ægget er dansk og produceret med omtanke gennem hele produktionen.

  • Ægget: Står for "fødevaresikkerhed": Danske æg er sikre med verdens strammeste kontrolprogram og særlige krav om en ubrudt købekæde fra landmand til butik.

  • Hjertet: Står for "sundhed": Danske æg er sunde. De indeholder protein af høj kvalitet og en lang række vigtige vitaminer og mineraler.

  • Hønen: Står for "dyrevelfærd": Der er et stort fokus på dyrevelfærd blandt danske landmænd. Derfor bliver ingen danske høns næbtrimmede, og økologiske høns kan gå ude året rundt.

/ritzau/