Danske ambassadører kritiserer statsministeren

22 tidligere ambassadører kritiserer statsminister Anders Fogh Rasmussen. Årsagen er, at han nægtede at møde muslimske ambassadører om Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten.

22 tidligere ambassadører kritiserer statsminister Anders Fogh Rasmussen for ikke at have taget et møde med deres muslimske kolleger om tegningerne af Muhammed i Jyllands-Posten.

22 tidligere danske ambassadører kritiserer i et debatindlæg i Politiken statsminister Anders Fogh Rasmussen for ikke at ville mødes med repræsentanter for 11 muslimske lande, som har kritiseret, at Jyllands-Posten har bragt 12 tegninger af profeten Muhammed.

- Det ville have klædt det demokratiske Danmark, om statsministeren havde imødekommet anmodningen om en samtale, skriver de tidligere topdiplomater.

Blandt andre forstår Danmarks tidligere EU-ambassadør Niels Ersbøll ikke statsministerens afvisende holdning.

Derfor+m%e5+muslimer+ikke+afbilde+Mohammed
 • Enhver afbildning af noget med sjæl er forbudt i islam, med mindre en stærk nødvendighed taler for det. Enhver afbildning af et mennesker er altså i princippet forbudt.
 • At tegne mennesker er at efterligne Allahs skabelse, og det er forbudt. Mohammed var Allahs sendebud og skabt i det skønneste billede. Derfor gælder her et stærkere forbud.
 • I Islam er afgudsdyrkelse forbudt. Forbudet mod afbildning af mennesker kan derfor ses som en slags forebyggelse: Forherligelse af mennesker, planeter osv. anses for at rumme et element af afgudsdyrkelse. Dermed bliver det forbudt, fordi det så at sige kan føre mere afgudsdyrkelse med sig.

Kilde: Ahmed Akkari, imam i Århus, på religon.dk

Man kunne have hørt på ambassadørerne

- Man kunne have hørt på ambassadørerne uden på nogen måde at have sympati for visse såkaldte talsmænds trusler, siger Niels Ersbøll.

Ambassadørerne tager det højst usædvanlige skridt at udtrykke deres bekymring i et debatindlæg i Politiken, som bryder alle traditioner om tavshed.

- Vi mener, at følelsesmæssige sår bedst heles gennem samtale. Vi er skuffede over, at både det officielle Danmark og Jyllands-Postens redaktion straks afviste, at der var noget at hele, skriver ambassadørerne.

Frygter den tilspidsede tone over for muslimer

Mange af dem har tidligere repræsenteret Danmark i muslimske lande, og de frygter for den tilspidsning af tonen de ser over for det muslimske mindretal herhjemme.

Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, kalder ambassadørernes kritik "meget forfejlet og trist".

47+%e5rs+erfaring+fra+muslimske+lande

22 tidligere danske ambassadører har skrevet under på et debatindlæg der kritiserer statsminister Anders Fogh Rasmussens afvisning af at mødes med de 11 muslimske ambassadører.

De muslimske diplomater ønskede at mødes med statsministeren for at diskutere Jyllands-Postens satiriske tegninger af profeten Muhammed, men Anders Fogh Rasmussen afviste dette d. 24. oktober med henvisning til den danske ytringsfrihed.

Otte af de tidligere danske ambassadører har været udsendt til lande med muslimsk befolkningsflertal og repræsenterer tilsammen 47 års erfaring med muslimske forhold:

 • Jørgen Adamsen, ambassadør i Iran 1980-82 og Algeriet 1983-85.
 • Michael Bendix, ambassadør i Indonesien 1986-91
 • Hans Henrik Bruun, ambassadør i Tyrkiet 1987
 • Preben Hansen, ambassadør i Algier og Tunis 1985-91.
 • Jørgen Holm, generalkonsul Brunei 1979, Malaysia 1985-91.
 • Jørgen Korsgaard-Pedersen, ambassadør i Egypten og Sudan 1977, Somalia 1978
 • Dan Nielsen, ambassadør i Kuwait, Bahrain, Qatar og Sydyemen 1988 og Tadsjikistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Turkmenistan og Usbekistan 1998-2001.
 • Erling Harild Nielsen, ambassadør i Iran 1992-96, Egypten 1996-2000

ExternalContent