Danske betjente afviser at medvirke i DF-skræmmekampagne

Formanden for Politiforbundet understreger, at Dansk Folkeparti ikke skal regne med det danske politi, hvis der skal laves en video, der skal skræmme flygtninge væk fra Danmark.

Det her er politik, og det må politikerne tage sig af. Så tager politiet sig af de love, der nu engang er vedtaget, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet. (Foto: © DR Nyheder)

Det bliver ikke danske betjente, der lægger ansigt til de såkaldte informationsvideoer, som Dansk Folkeparti foreslår for at afskrække flygtninge for at komme til Danmark.

Det siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt noget så eftertrykkeligt.

- Det er vigtigt for et retssammenfund, at vi har et politisk uafhængigt politi. Jeg blander mig politisk i politiets arbejdsforhold, men vi blander os ikke decideret i politik. Derfor skal det ikke være politifolk, der deltager i en sådan video, siger han til DR Nyheder.

Derudover er han bekymret for, hvor store konsekvenser, det kan have for den betjent, der ender som kampagnens myndige ansigt.

- Den enkelte betjent, som eventuelt skulle deltage, vil være sårbar. Hvis man kan genkende hans ansigt, så kan han hurtigt blive hængt op på, at han har en speciel holdning til det her, forklarer Claus Oxfeldt.

Nej til skuespiller i uniform

Dansk Folkeparti foreslog i går, at man skulle lade sig inspirere af Australien, hvor myndighederne i blandt andet videokampagner fraråder bådflygtninge at forsøge at gøre Australien til deres hjem.

I videoerne fortæller en mand iklædt militærtøj om de skærpede hjemsendelsesregler for flygtninge.

Men heller ikke hvis en skuespiller iførte sig politiuniform og indtalte de danske videoer, kan Politforbundet accepetere idéen om video-forslaget.

- Man skal ikke inddrage politiet i noget, der er politisk besluttet. Det her er politik, og det må politikerne tage sig af. Så tager politiet sig af de love, der nu engang er vedtaget, siger Claus Oxfeldt til DR Nyheder.

S og SF afviser blankt

Hos Socialdemokraterne og SF afviser man blankt DF-forslaget.

I Venstre siger politisk ordfører Jakob Ellemann, at man er åben for at se på, hvordan man kan informere om de nye strammere regler for asylansøgere.

Regeringen vedtog sammen med blandt andet Dansk Folkeparti de nye regler kort efter det nye Folketing var sammensat.