Danske bilister fanges af nordiske stærekasser

Danske bilister bliver i stigende grad snuppet i fotofælder i Norge og Sverige. Og det giver mere arbejde til det danske politi, der har opgaven at finde fartsynderen på billedet fra fotofælden.

Stærekasser, som de automatiske fotofælder også betegnes, er blevet mere almindelige i især Sverige. (arkivfoto). (Foto: Winnie Bjerg Arnold- DR Sjælland)

Danske bilister skal ikke tro, de bare kan køre for hurtigt i udlandet.

4.000 gange sidste år blev en dansk bilist snuppet i at køre for stærkt af en svensk eller norsk fotofælde. Og da der er en nordisk samarbejdsaftale i den slags sager, bliver det afslørende billede hver gang sendt til Danmark, hvor politiet har opgaven med finde frem til bilisten.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som Radioavisen har set.

Opgaven er en tidrøver

Men spørgsmålet er så, hvor meget tid det danske politi kan eller vil afsætte på opgaven.

Næstformand i Politiforbundet, Peer Withagen, siger til Radioavisen, at fire tusind bøder lyder højt.

- Altså fire tusind det dækker over fire tusind gange en hel masse timer, og jeg synes det er uforholdsmæssigt meget energi at bruge på inddrivelse af fartbøder, siger Peer Withagen.

Pas på stærekasser på skiferien

Fartkameraer, der går under øgenavnet stærekasser, er først lige kommet til Danmark, men de er vidt udbredt længere nordpå, og det giver flere fartbøder.

Politiinspektør Helge Holbæk fra Rigspolitiet siger, at de nordiske lande kraftigt har udvidet deres automatiske trafikkontrol.

- Det vil sige, at man som nordisk statsborger og som dansker bevæger sig på skiferie i Sverige, så er risikoen for at møde et af de faste kontrolsteder blevet øget, siger politiinspektøren.

Det er især sagerne, hvor poliltiet må ud at afhøre folk, der tager tid. Derfor mener Peer Withagen fra Politiforbundet, at politikerne bør overveje at lave loven om, så bilens ejer automatisk får ansvaret for at betale, ligesom det gælder for parkeringsafgifter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk