Danske børn er sjældnere sammen med vennerne i fritiden

Ifølge en ny rapport fra WHO er danske børn mellem 11 og 15 år langt mindre sammen med deres venner, når de har fri, end børn fra andre lande.

For første gang har man undersøgt, hvor meget danske børn mellem 11 og femten år er sammen med deres venner sammenlignet med andre lande. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Danske børn ligger i den tunge ende, når det gælder om at tilbringe fritid sammen med vennerne. Det konkluderer en ny rapport fra WHO, der for første gang sammenligner børn og unges adfærd i en stor gruppe lande.

I spørgsmålet om, hvor ofte børn og unge mødes med venner uden for skoletiden, har i alt 39 lande leveret data til undersøgelsen.

Undersøgelsen er lavet blandt unge i aldersgruppen 11 til 15 år, og viser at kun 14 procent af danske piger på 11 år er sammen med vennerne daglig i fritiden. For drenge ligger tallet endnu højere på 16 procent.

Og tallene bliver ikke højere, når børnene bliver ældre. For de 15 årige er 7 procent af pigerne sammen med vennerne i fritiden, mens 13 procent af drengene er.

Danske børn og unges placering i WHO-undersøgelsen

Sådan placerer danske drenge og piger sig inden for aldersgrupperne 11, 13 og 15 år målt i forhold til, hvor ofte de mødes med venner uden for skoletiden:

  • Danske 11-årige ligger på 24. pladsen ud af 39 lande
  • Danske 13-årige ligger på 34. pladsen ud af 39 lande
  • Danske 15-årige ligger på 37. plads ud af 39 lande

    Kilde: Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), WHO

Slået af nordiske nabolande

Ifølge Mette Rasmussen, der er lektor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og står bag de danske tal, skal vi være opmærksomme på udviklingen.

- Vi ved, at sociale relationer i alle menneskers liv er vigtige. Og vi ved ikke helt endnu, hvad det betyder, at vi i mindre grad er fysisk sammen , siger hun.

Hun er overrasket over, at vi ligger langt længere ned på listen end vores nordiske nabolande som for eksempel Norge, men hun ved ikke, hvorfor vi gør det.

- Det viser jo bare, at det er et område, som vi ved meget lidt om, og at der derfor er behov for meget mere forskning.

Kan du genkende det?Danske børn mellem 11 og 15 år er langt mindre sammen med deres venner, når de har fri, end børn fra andre lande.

Opslået af DR Nyheder på 14. marts 2016