Danske børn spiser alt for meget slik: Nyt projekt skal ændre de søde, men dårlige vaner

Danske børn spiser op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler, viser tal.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet er et højt indtag af søde sager og søde drikke et problem for folkesundheden. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Det er blevet weekend, og så skal der slik på bordet. Og du er ikke den eneste, der har glædet sig, det har ungerne med garanti også.

Men måske er det ikke kun om fredagen, børnene får lov til at gå ombord i søde sager. Det kan være, der også har sneget sig sukker ind i dagligdagen.

Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danske børn spiser op til fire gange flere søder sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler, for eksempel i form af en myslibar i madpakken eller saftevand til aftensmad.

Nu skal et nyt projekt sætte en stopper for de søde, men dårlige vaner.

'Er du for sød? Så er du ikke alene', som projektet hedder, skal hjælpe børnefamilier med at skære ned på slikforbruget. Sundhedsplejersker og tandlæger skal gøre familierne bevidste om deres vaner og give dem redskaber til, hvordan man skruer ned for sukkerindtaget i dagligdagen.

- Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad - og får man søde vaner, hænger de ofte ved, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.

Sukkerindtag blev reduceret

Det er DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, der står for projektet, som er støttet med 13,8 millioner kroner af Nordea-fonden. 15 kommuner har mulighed for at være med i projektet, som er målrettet børnefamilier med børn i 0.-3. klasse.

Indtil nu har knap 100 børnefamilier i Hvidovre Kommune testet projektet over en treårig periode og opnået gode resultater, fortæller Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Resultaterne viste, at børnene i gennemsnit spiste 13 procent mindre af de søde sager og søde drikke ugentligt efter projektet. Det på trods af at værktøjerne blev afprøvet under coronanedlukningen, hvor danskernes sukkerforbrug steg markant.

Det var børn med det højeste sukkerindtag før testperioden, der reducerede deres indtag mest.

Ikke en løftet pegefinger

Enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen, er bevidst om, at projektet kan ses som en løftet pegefinger over for forældre, men sådan skal det ikke forstås. Det er nemlig næsten alle danskere, der spiser for sødt, siger hun.

- Samtidig bliver forældre bombarderet med gode råd om alt fra skærmforbrug til motion og opdragelse generelt. Det er vi helt klar over, og det er derfor en balancegang at tale om det, så det ikke opleves som en løftet pegefinger, og dermed kan give forældrene dårlig samvittighed, siger hun i pressemeddelelsen.

Hun peger på, at forældre med fordel kan starte med de lavthængende frugter, når de vil ændre sukkervaner.

- Kan man erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød? Kan halvdelen af fredagsslikket skæres fra, uden det går ud over hyggen? Og kan vi servere lidt mindre safte- og sodavand?, spørger hun retorisk.

- Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Ifølge Fødevarestyrelsen er Danmark det land i verden, der køber mest slik.