Tema Farvel til buræg

Danske buræg sikrer kampklare amerikanske soldater

Der er stadig stor efterspørgsel på buræg, selvom de bliver udfaset af supermarkederne herhjemme.

De amerikanske soldater skal være klar til kamp og gør derfor meget for at undgå en salmonella-forgiftning. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)

Salgstallene for buræg er nedadgående i de danske supermarkeder.

Derfor har Coop valgt helt at udfase buræg fra alle deres supermarkeder i 2020, og Dansk Supermarked og Dagrofa markedsfører ikke æggetypen længere.

Der findes dog stadig kunder, som gladeligt smider de danske buræg ned i indkøbskurven.

En af dem er den amerikanske hær i Europa.

Her bliver Coop-kundernes argument for at fravælge buræg på grund af dyrevelfærd overtrumfet af andre prioriteter.

- Vi sælger æg til US Army i Europa, fordi fødevaresikkerheden ved danske buræg er så høj, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i brancheforeningen 'Danske Æg'.

Salmonella-testet hver anden uge

De danske ægproducenter tester således deres æg for salmonella hver anden uge, mens det i udlandet er almindeligt, at æggene bliver testet hver 15. uge.

- Sammen med DTU har vi regnet på det. Tester vi æggene hver anden uge, vil vi kun opleve 0-1 salmonellatilfælde i Danmark om året. Det kan ikke gøres bedre, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Det er netop kombination af kontrollede produktionsforhold og hyppigere test, som matcher kravene fra den amerikanske hær.

Statens Veterinære Serumlaboratorium tester også løbende de danske æg for salmonella. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

Kampklare soldater spiser buræg

Buræggene fra danske ægproducenter bliver sendt af sted som hele friske æg til Tyskland, hvor den amerikanske hær i Europa har base.

Der er også buræg på kantinemenuen på de danske kasserner. (Foto: VIBEKE TOFT © Scanpix)

- Soldaterne skal være kampklare og helst sygdomsfrie, derfor skal hæren have nogle gode og sikre fødevarer. De stoler på hygiejnen hos de danske æggeproducenter, siger Jørgen Nyberg Larsen.

I den amerikanske hærs 'Army Food Program' (madprogram for hæren, red.) kan man læse, at hæren monitorerer soldaternes mad og til hver en tid forsøger at sikre den bedste balance mellem gode råvarer og fødevaresikkerhed.

Herhjemme er der også opstillet retningslinjer for soldaternes mad, men der er ikke krav til typen af æg, oplyser ISS, der står for Forsvarets kantiner i Vestdanmark.

Soldaterne skal være kampklare og helst sygdomsfrie

Jørgen Nyberg Larsen.

De danske soldater behøver dog ikke være nervøse for, at æggene gør dem mindre kampklare end de amerikanske kolleger. På kasernernes kantinemenu er der nemlig også danske buræg - endnu.

- V i skal levere en samlet økologigrad i kantinerne på minimum 40 procent, men det er i aftalen ikke defineret hvilke produktkategorier, der tilsammen skal udgøre økologigraden. Pt anvender vi udelukkende æg fra burhøns, skriver Anne Anker, kommunikationschef i ISS, i en mail.

- Imidlertid er vi på eget initiativ i dialog med en æggeleverandør for at finde en model til at kunne levere økoæg inden for budgetrammeren til Forsvarets kantiner. Dialogen sker med afsæt i vores eget ønske om at bidrage til bedre dyrevelfærd, skriver hun.

Buræg står for 45 procent af æggesalget

Danskerne efterspørger i stigende grad økologiske æg, der bliver produceret under andre forhold end buræggene. Her er det økologiske æg, der bliver pakket og sorteret. (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

Fire typer æg

I 2015 solgte danske ægproducenter fire forskelige typer æg:

Buræg 45,8 % (24.260 tons)

Skrabeæg 25 % (13.210 tons)

Økoæg 23,9 % (12.620 tons)

Frilandsæg 5,4 % (2.840 tons).

Kilde: Danske Æg

Amerikanerne er dog ikke fra de eneste æggeforbrugere, der med glæde vælger danske buræg.

- Buræggene bliver også benyttet i industriproduktioner, hvor man udvinder stoffer fra æggene. Her stilles der nemlig også krav om høj hygiejne, siger Jørgen Nyberg Larsen, der oplyser, at danske buræg også er populære Mellemøsten og Fjernøsten.

De seneste tal fra Danske Æg viser, at buræg udgjorde cirka 45 procent af de danske ægproducenters samlede salg i 2015.