Danske chartergæster lukket ude fra hotelværelser i Tyrkiet: Rejseselskab meldes solgt

Turister fra Danmark, Sverige, og Finland er ramt af uvished i Tyrkiet.

'Dit værelse er ikke betalt af rejseselskabet. Vær venlig at komme til receptionen', stod der på sedlen, som sad på Dan Bakkers hotelværelsedør. (Foto: © (Privat foto))

Det var noget af en overraskelse, der mødte Dan Bakken og hans kone, da de onsdag eftermiddag vendte tilbage til deres hotel efter en dag på stranden i Alanya i Tyrkiet.

På døren hang en seddel.

- Deres værelse er ikke blevet betalt. Vær venlig at komme til receptionen, skrev hotellet.

Hotellet krævede 300 euro, omkring 2.200 danske kroner.

Det overraskede Dan Bakken, som havde købt en all-inclusive pakkerejse gennem Detur, som i 2019 var Danmarks sjettestørste rejseselskab.

Nede i receptionen var omkring 60 forvirrede og desperate chartergæster fra Danmark, Sverige og Finland.

Dan Bakken og resten af gruppen blev afkrævet betaling fra hotellet, selvom de havde betalt for en pakkerejse med selskabet Detur. Nederst den seddel, som hang på døren til hotelværelset. Øverst den tekst på fax, som de senere fik fra guiderne. Forklaringen lyder, at selskabet er blevet solgt. (Foto: © (Privat foto))

En ung, kvindelig guide forsøgte at berolige gæsterne. Hun delte en fax fra Detur, der fortalte, at firmaet var blevet solgt, og at gæsterne indtil videre selv skulle lægge ud.

- Hun var helt fortvivlet, for hun vidste heller ikke, hvad der var sket, eller om hun i det hele taget stadig havde et job, fortæller Dan Bakken.

DR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Detur.

Bakken, hans kone og deres vennepar valgte ikke at betale i første omgang, men kunne stadig få adgang til deres værelse. Det galdt dog ikke gæsterne på andre hoteller.

'En ret ophidset stemning'

Flere gæster, som har talt med svenske og finske medier, fortæller, hvordan de måtte betale for igen at få adgang til deres værelse eller flytte til et andet hotel.

- Der er kaos her. Vi er omkring 15 familier på hotellet, og der er en ret ophidset stemning, fortæller Jonny Haddad til Aftonbladet.

Også på sociale medier deler chartergæsterne deres frustration.

- Vi har nu forladt hotellet uden at betale, og det samme har flere andre danskere. Vi har heldigvis fået overnatning et andet sted til resten af ferien, skriver en dansk rejsende i en gruppe om Alanya på Facebook.

Dan Bakken (t.h.) og hans hustru Mette nyder trods problemerne med rejseselskabet sammen med venneparret Klaus og Dorthe udsigten over Alanya. (Foto: © (Privat foto))

Dan Bakken og hans selskab fortæller, at de ikke har tænkt sig at betale igen for hotelværelser, som de allerede én gang har betalt for.

- Det er mere principielt. Det må være en sag mellem hotellet og rejseselskabet, siger han.

Så indtil videre nyder de ferien. De har fået at vide, at flyrejsen hjem søndag er betalt. Torsdag formiddag fik de også at vide, at de kunne blive på hotellet, men at opholdet ikke længere var all inclusive, og at de selv skulle betale for mad og drikke.

Rejsekunde: Vi er syge af bekymring

Gæster, der skulle rejse fra Billund til Alanya med Detur i dag, oplyser på sociale medier, at deres fly er aflyst. Men andre af Deturs kunder svæver fortsat i uvished.

Det gælder således Susanne Bjerg Nielsen, der skal rejse med Detur til Alanya søndag. Hvis hun afbestiller rejsen, kan hun ikke få den erstattet. Så hun ved ikke, om hun skal tage afsted, velvidende at der er problemer, eller bare blive hjemme.

- Ville Detur i det mindste melde noget ud, så kunne vi bestille en ny rejse med et andet selskab, men vi kan ikke få kontakt til dem, skriver hun til DR.

- Vi er syge af bekymring, mange penge og en 50-årsfødselsdag er på spil, skriver Susanne Bjerg Nielsen.

Rejsegarantifonden: Detur er ikke konkurs

Det er først, hvis et rejseselskab går konkurs, at kunderne kan få hjælp af rejsegarantiordningerne, oplyser Rejsegarantifonden.

- Så vidt vi er orienteret, er Detur Denmark ApS ikke gået konkurs, skriver Rejsegarantifonden i en opdatering på sin hjemmeside. Man henviser til, at kunderne kan holde sig opdateret på statstidende.dk

Rejsegarantifonden oplyser, at Detur Denmark ApS er registreret i Rejsegarantifonden i Danmark, men har tilsluttet sig den svenske rejsegarantiordning, Kammarkollegiet.

Udenrigsministeriet Borgerservice kommer også på Facebook med råd til danske rejsende, der er kommet i klemme:

- Er du på ferie med rejseselskabet Detur og oplever problemer ifht. betaling af hotel: Kontakt dit rejseselskab, din rejseforsikring og/eller den svenske rejsegarantifond, Kammarkollegiet, skriver ministeriet.

(Foto: © Screenshot Facebook)

Vil mødes med turistminister

Også i Tyrkiet ses der med alvor på situationen. Et lokal medie rapporterer om et chok, der har ramt turistindustrien i Alanya, hvortil Detur i årevis har bragt tusindvis af skandinaviske turister.

- Vi vil mødes med vores turistminister i Ankara i morgen for at behandle problemet hurtigst muligt, siger formanden for det lokale turistråd, Servet Sipahioğlu, til ATV Alanya.

Opdatering: Artiklen er opdateret med opslag fra Udenrigsministeriet Borgerservice.