Danske diabetespatienters navne og helbredsoplysninger til salg på nettet

En amerikansk datakøbmand sælger navne- og helbredsoplysninger på 2.500 danske diabetikere via nettet.

Oplysninger om 2.500 danskeres diagnose med diabetes er til salg hos en amerikansk datakøbmand. Diabetesforening er forarget. (Foto: Jonas Lemberg © Scanpix)

Lider du af diabetes og modtager reklamer for eksempelvis insulinpræparater, er du måske en af de danskere med sygdommen, der har fået registreret og gemt dine sundhedsdata i en database over danske patienter med diabetes.

En sådan database ligger den amerikanske datakøbmand Exact Data inde med. Firmaet hævder at have oplysninger om 2.500 danske diabetespatienter, og oplysningerne er til salg, hvis man er villig til at betale.

Det viser et bud på en kontrakt, som DR nyheder har fået fra den amerikanske datakøbmand. Heri tilbyder firmaet – mod betaling – journal-oplysninger om de 2.500 danske patienter specificeret med navne, postadresser og e-mails. Oplysninger, som købere kan bruge til at målrette markedsføringen direkte mod den enkelte patient.

Salg forarger diabetesforening

Det er ulovligt for danske virksomheder at købe sig til den type af oplysninger, fordi det strider mod den danske persondatalovgivning. Derfor valgte DR Nyheder at afslå en reel handel efter at have fået præsenteret kontrakten.

Men alene det, at oplysningerne er til salg, forarger i Diabetesforeningen, der er en landets største patientforeninger og repræsenterer omkring 80.000 medlemmer.

- Det er meget forargeligt, man kan købe sådan nogle oplysninger. Det er sygdomsoplysninger, som man ikke skal kunne købe, siger Morten Jakobsen, kommunikationschef i Diabetesforeningen.

Her frygter man, at oplysningerne om diagnoser kan blive misbrugt af kommende arbejdsgivere, der vil have et indblik i ens helbred inden de tager stilling til, hvorvidt de ønsker at ansætte vedkommende.

Uklart hvor oplysninger stammer fra

Det er under en måned siden, DR Dokumentar kunne afsløre, hvordan den amerikanske datakøbmand Exact Data ligger inde med oplysninger på 359.000 danskeres indkomst, alder, civil-status, interesser og køn på deres server i Chicago, USA.

Hvordan Exact Data har fået snuset sig frem til oplysninger på de 2.500 danske diabetespatienter er noget uklart. Det kan være sket ved hjælp af cookies på hjemmesider, hvor diabetespatienterne har afgivet personlige oplysninger, men det kan eksempelvis også være sket ved et læk fra en elektronisk database i det offentlige.

DR Nyheder har derfor forsøgt at få svar på, hvor oplysningerne stammer fra. Da vi spørger en sælger fra Exact Data om, hvor virksomhedens data om de 2.500 diabetespatienter stammer fra, bliver vi bedt om at kontakte direktøren i selskabet, Larry Organ

Han er imidlertid ikke vendt tilbage på DR Nyheders gentagne henvendelser.

Facebook
Twitter