Danske escape rooms efter dødsbrand: Man kan altid komme ud hos os

Spillet ødelægges ikke af, at døren ikke bliver låst, siger escape room-ejer.

I et escape room har deltagerne en bestemt mission, der skal løses på tid. Måske skal man finde en skat, redde menneskeheden eller nå at flygte, inden en ond morder når ind. (Foto: © Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix)

I går døde fem teenagepiger, da der udbrød brand, mens de var i et såkaldt escape room i byen Koszalin i Polen.

Herhjemme findes der også flere escape rooms, og skal man tro ejerne af nogle af de danske "gåderum", behøver danske deltagere ikke frygte for at blive låst inde, hvis der skulle opstå brand.

- Vi har den politik, at man altid skal kunne komme ud, uden at det involverer personale eller andre. I nogle rum kan man bare gå ud, fordi der hænger en nøgle ved døren, eller fordi den ikke er låst. Eller også er der en knap, som man trykker på, så døren åbner, siger Kristian Belling Worm, ejer og direktør for Escape Room by Midgaard Event.

Hvis man ikke har tid til at trykke på knappen, kan man få den op ved at løbe mod den med en skulder, siger han.

Han understreger, at han ikke er talsmand for de omkring 40 danske escape rooms, der findes, men han har som erfaren escape room-deltager ikke været steder i Danmark, hvor han følte sig utryg. Det har han til gengæld oplevet i Sverige.

- Her blev vi lukket ind i et rum, hvor der ikke var nogen nødnøgle, og hvor vi skulle vinke til et kamera, hvis vi ville ud, og i det tilfælde er man jo afhængig af, at personalet ikke sover på sin post. Der vil jeg foretrække, at man selv kan bestemme, om man vil ud, siger han.

Samme godkendelse som et kontor

I Danmark er det ikke brandmyndighederne, der godkender escape rooms. Byggemyndighederne står for tilladelsen, hvis antallet af personer i et rum er under 50.

Ifølge Kristian Belling Worm blev Escape Room by Midgaard Event godkendt som et kontor, og det samme gælder for flere af de steder, som DR Nyheder har været i kontakt med.

- Der skal de samme regler og sikkerhedsgodkendelser til, som hvis man åbner et kontor. Der er ikke en bestemt escape room-kategori, som adskiller sig fra øvrige kontor-regler. Man skal sørge for at overholde de regler, som hvis man vil indrette et almindeligt kontor, siger Kristian Belling Worm.

Herunder ses video fra ulykkesstedet i Polen:

- Spillet ødelægges ikke af låst dør

Hos FunCenter i Aalborg har man også tre escape rooms, og her tjekker både politiet og Dansk Teknologisk Institut en gang om året, at alt er okay, men det skyldes, at escape-rummene er en del af et større eventcenter. Men fordi folk er inde i et lukket rum, er der naturligvis ekstra opmærksomhed på det, fortæller indehaver Jan Olsen.

- Først og fremmest er der altid en instruktør, der overvåger rummene på kamera, der er to-tre meter væk fra vores escape rooms. Derudover er der brandslukker, beredskabsplan og meget mere, hvis der sker noget, og vi uddanner vores instruktører, siger Jan Olsen.

Heller ikke hos FunCenter er dørene låst.

- Er der nogle, der skal på toilettet eller får det dårligt, kan man altid gå ud. Vi tænker ikke, at spillet er ødelagt, bare fordi man ikke er låst inde. Man har selvfølgelig tabt spillet, hvis man forlader rummet uden at have løst gåden, men af sikkerhedsmæssige grunde er vores døre aldrig låst.

Jan Olsen fortæller, at deres escape rooms ligger på noget, der mest af alt minder om en kontorgang.

- Så længe folk ikke er låst inde, er det i princippet bare et rum, folk går ind i, spiller et spil og så går ud af igen – ligesom når man er på arbejde. Her er sikkerheden måske endda lidt højere, fordi der sidder en og kigger på dig hele tiden.

Bliver låst inde i kiste uden nøgle

Hos Secure Games i Aarhus ligger escape-rummet i en kælder, og døren bliver låst bag deltagerne. Man kan dog altid komme ud, hvis der skulle ske noget, understreger indehaveren, Aigars Vuls.

Og fra kælderen er der direkte udgang, lyder det.

- Vi har en sikkerhedsknap i alle rum, så man altid kan komme ud, hvis man trykker på den. Døren er desuden magnetisk, så den åbner, hvis strømmen skulle gå. Vi har også kameraovervågning i alle rum, og personalet følger hele tiden spillet, siger Aigars Vuls, der har haft sin escape room-forretning siden 2015.

På verdensplan findes der mange tusinde escape rooms. Om alle skal leve op til de typiske danske sikkerhedsgodkendelser er uvist. Og vi kommer næppe herhjemme til at opleve en udfordring, som en Kristian Belling Worm har hørt om i Rusland.

- Jeg har hørt om russiske spil, hvor folk bliver låst nede i en kiste uden sikkerhedsnøgle. Her kommer de ikke ud, før de har løst gåderne. Det lyder ret ekstremt.