Danske europaparlamentarikere vil banke Facebook på plads med regulering

Forhåbentligt kan et første skridt være at finde et flertal i parlamentet, lyder det.

Europa-Parlamentet kan ikke selv stille lovforslag. Men de kan opfordre EU-Kommissionen til at gøre det. (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Facebook og andre sociale medier har simpelthen frit spil, og det er et demokratisk problem.

Sådan lyder det fra danske europaparlamentarikere, der mener, at der fra EU's side skal reguleres mere.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en intern rapport, som en whistleblower, amerikanske Frances Haugen, har taget med sig fra sit tidligere job hos Facebook.

Pernille Weiss siger, at EU måske har været lidt sløve til at forstå alvoren. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

Haugen har efterfølgende forklaret til amerikanske medier, hvordan Facebook justerer sine algoritmer for at skabe reaktioner hos brugerne, og siger, at selskabets egen forskning viser, at det er lettere at udløse had end andre følelser.

- Det er en alvorlig trussel. Der er ikke ret mange alternativer til Facebook, og hvis det er rigtigt, som whistlebloweren siger, så har vi både et juridisk og i høj grad et demokratisk problem i den vestlige verden, lyder det fra Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet for De Konservative.

S: Det er ude af kontrol

Christel Schaldemose, der er EP-medlem fra Socialdemokratiet, er enig med sin konservative kollega.

Hun siger, EU har brug for at se på sociale mediers forretningsmodel, for "ellers ser vi, at det kommer ud af kontrol".

- Facebook har en kolossal indflydelse på, hvordan vores samfund udvikler sig, og hvordan demokratiet fungerer, hvem der bliver valgt, og hvordan forretninger lever og dør. Så på alle ledder og kanter spiller de en stor rolle i vores samfund.

- Ligesom vi regulerer medicinfirmaer og den slags, skal vi selvfølgelig også regulere sociale platforme, så vi er med til at sætte en demokratisk ramme op for, hvordan de må drive deres virksomhed, og det har vi ikke i dag.

Christel Schaldemose har været medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet siden 2006. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Schaldemose ønsker blandt andet, at Facebook og andre store platforme tvinges til at have gennemsigtighed i deres algoritmer, som gør, at udenforstående kan følge med og føre kontrol.

- Jeg sidder her og nu og er chefforhandler på den lovgivning, der skal regulere Facebook og andre, og derfor handler det om, at vi skynder os at komme i mål. Jeg håber, at de nye oplysninger (fra whistlebloweren, red.) gør, at det bliver nemmere at skaffe et flertal i parlamentet, siger hun.

Professor: Regulering er vejen frem

Anders Kofod-Petersen er professor i kunstig intelligens, og han mener ligesom politikerne, at regulering er vejen frem.

- Men det er et stort problem, at det kan være svært at håndhæve en regulering. Enten skal man ind og kigge ned i maskinrummet, eller også må man regulere udefra, og hvis de så gør noget, vi ikke kan lide, så kan vi nedlægge et forbud.

Men Facebook er en pengemaskine. Derfor er frygten, at giganten ikke vil gøre noget nævneværdigt, så længe selskabet ikke kan mærke det på pengepungen, vurderer Anders Kofod-Petersen.

- Vi har evidens for, at der er nogle negative konsekvenser ved overdreven brug af sociale medier. Og Facebook har én stor interesse, og det er, at jeg bruger så lang tid på deres side som muligt, for så er jeg en vare af højere værdi, der kan sælges videre, siger Anders Kofod-Petersen.

- Det er ved at være nu, hvis der skal sættes ind, siger Anders Kofod-Petersen.

- Så hvis det viser sig, at negative ting fanger min interesse, og at gode nyheder ikke virker, så er det klart, at hvis penge står øverst, så er det meget nemt at lave en algoritme, der maksimerer det, tilføjer han.

Netop derfor kan voldsomme økonomiske sanktioner være måden at få platformene til at makke ret, påpeger han.

Kritik i Kongressen

Den 37-årige Frances Haugen, som ud over Facebook også har arbejdet for Google og Pinterest, sagde i et interview søndag i CBS-programmet 60 Minutes, at Facebook er værre, end hun havde forestillet sig.

Hun beskyldte også selskabet for at tænke på profit på bekostning af brugernes ve og vel.

- Den version af Facebook, som eksisterer i dag, flår vores samfund i stykker, sagde hun.

- Jeg mener, at Facebooks produkter skader børn, skaber splid og svækker vores demokrati, sagde hun blandt andet.

FacebookTwitter