Danske F16-fly deltog i formodet fejlangreb mod syrisk militær

To danske F16-fly var med i et angreb 17. september i Syrien, hvor det formodes, at koalitionen ramte syrisk militær ved en fejl.

To danske F16-fly var involveret i det angreb, der efterfølgende er blevet omdiskuteret, fordi angrebet formentlig ramte syrisk militær og ikke militante islamister. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

To danske F16-fly var med i et angreb 17. september i Syrien, hvor det formodes, at koalitionen ramte syrisk militær ved en fejl. Det oplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

De danske F16-fly deltog sammen med andre nationers fly i disse angreb, skriver Forsvaret.

Her fremgår det også, at angrebet blev stoppet øjeblikkeligt, da der fra russisk side kom meldinger om, at en syrisk militær position var blevet ramt.

- Det er naturligvis beklageligt, hvis koalitionen ved en fejl har ramt andet end ISIL-styrker (andet ord for terrororganisationen Islamisk Stat, red.), skriver Forsvaret.

Forsvaret vil nu indlede en undersøgelse af operationen. Derfor har man ikke yderligere kommentarer til hændelsen.

Forsvarsminister har fuld tillid til undersøgelse

Forsvarsminister Peter Christensen (V) siger i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at han har fuld tillid til Forsvarets undersøgelse.

- Det er dybt beklageligt, hvis koalitionen ved en fejl har angrebet en syriske militær position. Koalitionen vil derfor nu også undersøge forløbet nærmere. Jeg har fuld tillid til, at forsvaret vil gøre deres for at bidrage til koalitionens undersøgelser, skriver Peter Christensen.

- Fra dansk side forsætter vi den vigtige indsats med at bekæmpe ISIL.

Luftangrebet har kostet mindst 60 syriske soldater livet. Mindst 100 soldater yderligere blev såret ved angrebet.

Ifølge en udtalelse, som Pentagon har sendt ud, var målet dog Islamisk Stat, som har haft omringet militærbasen i Deir al-Zor i det østlige Syrien.

Angrebet blev udført af to F16-fly og to A10, som lørdag fløj fra Irak ind i syrisk luftrum uden autorisation fra Assad-regeringen, og angrebet muliggjorde ifølge syrisk militær yderligere angreb fra Islamisk Stat.