Danske fødevarevirksomheder har modtaget trusselsbreve: Overfør 300.000 euro eller få varer forgiftet

Rigspolitiet efterforsker flere sager om trusler og afpresning af fødevarevirksomheder.

Ni europæiske landes virksomheder har fået tilsendt de mystiske breve. (Foto: Modelfoto fra Colourbox © Grafik: Simone Cecilie Møller)

Flere danske fødevarevirksomheder har modtaget et brev med et ukendt pulver og trusler om, at man får sine produkter forgiftet i supermarkeder, hvis man ikke overfører 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoins.

Det skriver TV2, der har fået bekræftet af Rigspolitiet, at de efterforsker flere sager, og som også bekræfter, at der er tale om 'et sundhedsfarligt stof', der skulle være biologisk og farligt ved indtagelse.

- Jeg kan oplyse, at vi efterforsker meget intenst på at få afdækket de her gerningsmænd. Det gør vi både nationalt og internationalt i Europa, siger Uffe Stormly, der er politinspektør i Rigspolitiet, til TV 2.

Brevene er sendt fra Belgien, og landets myndighed oplyser, at de efterforsker flere sager om giftbreve sammen med flere europæiske landes politi.

Af hensyn til efterforskningen vil politiet ikke oplyse, hvor mange trusselsbreve det drejer sig om, men ifølge de belgiske myndigheder skulle der være sendt mindst ti breve til europæiske lande.

Lille risiko for trusler bliver til virkelighed

Risikoen for at truslerne bliver ført ud i livet, er dog meget små.

- Det er således, at vi har orienteret de øvrige myndigheder, herunder Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne, og det er vores vurdering, at der er en meget lille risiko for det her, siger Uffe Stormly.

Hos Fødevarestyrelsen oplyser de, at de tager sagen meget alvorligt, men bekræfter også, at forbrugerne ikke skal være bekymrede for at få forgiftede varer i indkøbskurven.

- Vi har ingen konkret information, om at nogen har gjort alvor af truslen hverken i Danmark eller udlandet. Så vi vurderer ikke, at der er nogen risiko for forbrugerne lige nu, siger beredskabschef hos styrelsen, Nikolas Hove.

Breve sendt til mindst ni lande

Den 7. april modtog de italienske firmaer Lavazza og Vergnano, der producerer kaffe, kagevirksomheden Balocco og chokoladeproducenten Ferrero breve med grønt pulver og trusler i.

De italienske efterforskere fandt ud af, at der var blevet sendt lignende trusselsbreve til fødevarevirksomheder i samme tidsrum. Det drejer sig blandt andet om Belgien, Holland, Schweiz, Danmark, Østrig, Tyskland, Storbritannien og Sverige. Den svenske producent Findus har blandt andet fået et trusselsbrev med hvidt pulver.

Der er tale om mere end 30 anmeldelser på tværs af lande, oplyser politiet til DR.

Gennem sproganalyser er det italienske politi kommet frem til, at brevene formentlig stammer fra Gent i Belgien.