Danske forskere bag brintpille

En tablet på størrelse med en hovedpinepille kan være med til at løse fremtidens energiproblemer. Danske forskere har udviklet en måde at opbevare brint, så det kan bruges som brændstof og energi.

Forskere fra DTU har opfundet en pille, der kan opbevare brint til brændstof. (Foto: Bo Jarner/DTU © DR)

Netop som olie- og benzinpriserne er vokset til astronomiske højder, har et hold danske forskere måske løst gåden om, hvordan man kan bruge brint som brændstof.

En gruppe forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har udviklet en brint-pille, som kan binde brint i form af ammoniak og salt, uden at tabletten taber energi.

- Den mængde brint, der skulle bruges for at køre en personbil 500 kilometer fyldte før ni personbiler. Med vores brintpille kan energien være i en almindelig 50 liters tank, siger kemiprofessor Claus Hviid Christensen.

Brintpillen fra Danmarks Tekniske Universitet vandt i dag opfindelses- og idékonkurrencen på Skandinaviens største industrimesse, HI-Industri i Herning, da den blev præsenteret.

Svært at tæmme brints energi

Brint er fyldt med energi, og det har i de sidste 20 år været et problem for forskere over hele verden at tæmme den energi, så den kunne opbevares og gøres ufarlig.

Med brint-pillen er den opgave løst, siger Claus Hviid Christensen. Han siger, at pillen er så ufarlig, at man kan have den liggende i lommen eller på sit skrivebord.

I dag bliver brintpillen præsenteret i Chicago, Newcastle og Herning samtidig med at nyheden publiceres i et britisk videnskabstidsskrift.

De danske forskere har holdt opfindelsen hemmelig i et halvt år, mens de internationale patentbureauer behandlede deres ansøgning, skriver Jyllands-Posten.

Facebook
Twitter