Danske forskere: Dit franskbrød kan give dig kræft

Dansk forskning peger i en bekymrende retning. Mange dagligdagsfødevarer er kræftfremkaldende. Der må gøres noget nu siger forskerne.

DTU fødevareinstituttet advarer nu for første gang offentligt om stoffet akrylamid. Det er et stof, der opstår når fødevarer, der indeholder store mængder stivelse og kulhydrater opvarmes til over 120 grader. Altså f.eks. brød, boller, pommes frites, chips og morgenmadsprodukter. Men også kaffe og cigaretter indeholder det kræftfremkaldende stof.

- Vi kan med meget stor sandsynlighed sige at der en sammenhæng mellem fødevarer, der indeholder akrylamid og så kræft, siger Jørgen Schlundt, Direktør på DTU fødevareinstituttet.

Gammel forskning viste modstridende resultater

Opdagelsen er ikke ny - faktisk fandt svenske forskere ved et tilfælde stoffet akrylamid i fødevarer tilbage i 2002. Allerede dengang var der en stærk mistanke om, at man havde fundet et kræftfremkaldende stof. Siden viste en række undersøgelser vidt forskellige resultater.

Flere undersøgelser pegede i retning af, at der ikke var sammenhæng mellem akrylamid i fødevarer og kræft - mens andre undersøgelser på rotter og mus, viste en klar sammenhæng. Og det er den tvivl, som dansk forskning, nu tager afstand fra.

Ny dansk forskning viser sammenhæng

Undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet og Kræftens Bekæmpelse med bidrag fra Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem kræft og akrylamid hos mennesker.

- Vi er nødt til at få regulering på området. Altså indført grænseværdier - så industrien begynder at arbejde på at få nedsat akrylamiden i deres fødevarer, understreger Jørgen Sclundt.

Han har derfor taget det helt usædvanlige skridt at skrive til EFSA, det europæsiske fødevarerautoritet for at få EU til at se på, hvad man kan gøre ved akrylamid. Både de tyske, franske og svenske fødevareinstitutter bakker op om den danske anmodning.

Fødevareminister Mette Gjerskov er enig:

- Jeg lytter til DTU fødevareinstituttet, når de viser ny forskning, der peger i så bekymrende en retning, siger hun.

Sagen skal drøftes i EU

Hun vil derfor tage kontakt til EU og få klarhed over, hvad der kan gøres. For Jørgen Schlundt mener, at vi ikke kan se til i yderligere 10 år.

- Dengang vi fandt salmonella i æg, var det også et kæmpe problem. Og ingen vidste helt, hvordan vi skulle løse det. Men det gjorde vi - og i dag har vi ikke salmonella i æg. Vi er nødt til at tænke på samme måde med akrylamid - ellers vil flere få kræft, selvom vi kan stoppe det, siger han.

EFSA vil tage stilling til den danske forskning til september. Du kan læse mere om akrylamid, hvordan du undgår det og i hvilke fødevarer det findes i ved at bruge linket herunder.

Se meget mere om sagen i 21 Søndag.