Danske forskere gennembryder terabit-muren

Danske forskere har slået verdensrekorden på internettet. De har sendt 1000 gigabit data af sted på ét sekund - det svarer til at kunne downloade 80 dvd-film i sekundet.

(Foto: Rotorhead © stock.xchng)

Forestil dig en internetforbindelse, hvor du kunne downloade over 80 dvd-film i sekundet?

Så hurtigt går det på Danmarks Tekniske Universitet, hvor et hold forskere som de første i verden har brudt terabitmuren, som det hedder i de kredse.

Det er en dataforbindelse på 1000 gigabit i sekundet. Ifølge lektor på DTU Fotonik, Leif Katsuo Oxenløwe, svarer det til at sende 80 dvd-film i høj kvalitet på ét sekund - eller at alle telefonsamtaler i hele EU på én gang bliver sendt af sted på ét sekund.

Stolte forskere

I dataverdenen har man i mange år forsøgt at bryde denne "lydmur" - og det lykkedes for første gang i januar - og nu er det officielt.

- Vi har slået verdensrekorden. Intet mindre, siger en stolt Leif Katsuo Oxenløwe til DR Nyheder.

Hurtigere internet

De danske forskere forventer, at verdensrekorden får stor betydning for hastigheden på internettet, hvor kommunikationen stiger med ca. 60 procent årligt.

Ved at optimere hastigheden på nettet, kan der samtidig spares på elforbruget. Internettet er i dag en strømsluger, der står bag en procent af verdens CO2-udledning.

Japanerne har i flere år prøvet at bryde Terabitmuren, men opgav i 2004. Den tidligere verdensrekord var på 640 gigabit i sekundet - og den er der kun fem laboratorier i verden, der har kunne opnå.

De høje hastigheder opnås ved hjælp af lysimpulser - fotoner - som sendes gennem et lyslederkabel, også kaldet en optisk fiber.

Facebook
Twitter