Danske forskere har løst mysteriet: Derfor dufter vasketøjet så godt, når det er tørret i solen

Når solen rammer det våde vasketøj, bliver organiske molekyler omdannet til duftstoffer.

Duftstofferne i det soltørrede vasketøj dufter af blomster, citron, chokolade og mandler. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

De fleste kender til den helt særlige duft af vasketøj, der har hængt ude i solen hele dagen - det dufter bedre og mere frisk end tøj, der har hængt i en vaskekælder eller er røget i tørretumbleren.

Men hvordan kan det være?

Det har en gruppe forskere på Københavns Universitet undersøgt, og de er kommet nærmere på at løse vasketøjsmysteriet.

- Når solen rammer det våde håndklæde, så sker der en masse kemi. De molekyler, der gemmer sig i bomuldsstoffet, bliver omdannet til duftstoffer, siger kemiker og ph.d.-studerende Malte Frydenlund, som er en af forskerne bag projektet.

- Vi kiggede efterfølgende på, hvordan de her stoffer, som blev omdannet, dufter, og de dufter af blomster, citrusfrugter, altså meget friskt. Og de er stærkt duftende, så der skal ikke så meget til, før vores næser opfanger det, siger han.

Malte Frydenlund tørrede håndklæderne på en altan på universitet. De skulle konstant være badet i sol. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Hængte en masse vasketøj op

Forsøget har taget to år at lave, og det startede tilbage i sommeren 2018, hvor der var en del sommerdage.

- Vi gik i Ikea og købte nogle håndklæder, som var kemisk ubehandlet, og som var 100 procent bomuld, fortæller Malte Frydenlund.

Og så gik de ellers i gang med at vaske tøj i noget ultrarent vand, så der ikke var andre faktorer, der spillede ind på forsøget.

- Vi hængte et hold håndklæder op uden for i solen, så hængte vi nogle andre indendørs på et vasketøjstativ på et kontor, og de sidste håndklæder hængte vi i skyggen under en presenning, siger han.

Derudover tog forskerne prøver af luften for at se, hvordan det spillede ind på duftene.

- Da håndklæderne var tørre, lagde vi dem i en lufttæt pose, hvor vi kunne suge de stoffer ud, som dampede ud af håndklæderne, og analyserede dem, fortæller han.

Og her fandt de altså ud af, at der var en ekstra mængde af duftstoffer i de soltørrede håndklæder.

- Vi gik faktisk også selv og duftede til det forskellige vasketøj og kunne dufte en forskel. Men der skulle også noget videnskabeligt bag.

Resultaterne er efterfølgende blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Chemistry.

Og selvom resultaterne er nye, så er ideen bag forsøget det ikke.

- Min vejleder har haft den her idé i baghovedet i lang tid, og der var en studerende, som gik i gang med det, men som ikke blev helt færdige - men de foreløbige resultater så lovende ud. Og så lavede vi en 'laundry taskforce', siger han.

Vækker minder

Men udover at det er lækkert med duftende vasketøj, så kan det også vække stærke minder.

- Det, jeg har snakket meget om, er, hvordan man forbinder duften af frisk vasketøj med noget godt. Særligt minder fra ens barndom, siger han.

Og det er helt normalt, at duften kan sparke gang i nostalgien, siger hjerneforsker på Københavns Universitet Albert Gjedde i et interview i Politiken.

- De velduftende stoffer fra vasketøjet, som forskerne så omhyggeligt har afsløret identiteten af, udløser et skud dopamin i hjernen, som får os til at føle velbehag. Det er helt normalt, at en behagelig duft, som man forbinder med en positiv oplevelse fra sin barndom, får minderne til at vælte frem.

Håndklæderne blev vasket i ultrarent vand, inden de blev hængt op. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Malte Frydenlund har ikke selv nogle særlige minder forbundet med det velduftende vasketøj, men han håber, at forsøget kan bruges til noget mere.

- Jeg synes, at det er rigtig interessant, hvordan stoffer bliver omdannet i vores miljø. På alle våde overflader, hvor sollyset rammer, dannes kemi. Og det har vi ikke en særlig stor forståelse af, siger han og tilføjer:

- Når det har regnet, og solen så kommer, så virker luften rigtig frisk og velduftende. Så det, vi spekulerer på, er, om det kunne være nogle af de samme ting, der sker generelt i miljøet og ikke bare i vores håndklæder, når de hænger til tørre.