Danske forskere kan være tæt på kur mod HIV

En ny kur mod HIV er undervejs i Danmark og er så lovende, at en hel verden nu kigger mod Danmark og håber på et gennembrud.

Danske forskeres resultater med en ny kur mod HIV er så lovende, at en hel verden nu kigger mod Danmark og håber på et gennembrud.

Hvert år smittes to en halv millioner mennesker med HIV på verdensplan, og det skønnes, at hele 34 millioner er smittet.

I årtier har forskerne jagtet en kur mod den frygtede sygdom, og nu kan et hold danske forskere være meget tæt på at løse gåden.

Forskerne kommer fra Århus Universitetshospital, og deres resultater er så lovende, at en hel verden nu kigger mod Danmark og håber på et gennembrud.

- Hvis det virker 100 procent, er det kuren mod HIV, siger Lars Østergaard, overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital.

Synlige celler

Forskerne har fundet et stof, der kan gøre de usynlige HIV-inficerede celler i kroppen synlige. Når cellerne kommer frem, kan de slåes ihjel med HIV-behandling og kroppens eget immunforsvar.

Forsøget bliver nu afprøvet på 15 HIV-smittede danskere. Hvis stoffet har samme effekt på mennesker som i laboratorieforsøgende, mener forskerne at have fundet kuren.

- Det er fuldstændig vanvittigt at tænke sig, at det måske kan lade gøre, siger Lars Østergaard, der ikke før har været så overbevist om, at noget virker inden for behandling af HIV som nu.

En byggeklods

Forskerholdet har fået bevilliget 12 millioner kroner, det har bragt dem forrest i jagten på en HIV-kur. Og det har store perspektiver.

Selv om der findes livforlængende medicin, har langt de færreste af jordens 34 millioner smittede adgang til det.

- Jeg tror, at det her er en byggeklods vi kan bygge videre på for så til sidst at finde kur, siger Lars Østergaard.

Først om et år ligger de første resultater i jagten på en HIV-kur klar på Århus Universitetshospital.

HIV i Danmark

Omkring 5.500 mennesker herhjemme lever med HIV ifølge Statens Serum Institut.

Man regner med, at omkring 1.000 mennesker i Danmark er HIV-smittede uden at være klar over det.

I 2011 blev 267 mennesker konstateret HIV-positive i Danmark - heraf 193 mænd og 74 kvinder.

Antallet af personer, der får konstateret HIV, har ligget nogenlunde stabilt på mellem 250 og 300 om året, siden man begyndte at lave statistik i 1990.

Facebook
Twitter