Danske forskere skal forbedre behandling af blodpropper

Hvis patienter med blodprop i hjertet kan spottes allerede i ambulancen, kan der reddes liv og spares penge.

Hvert år får 12.000 danskere en blodprop i hjertet. Men mange flere - omkring 70.000 - indlægges årligt med brystsmerter på mistanke om en blodprop. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Danske forskere vil revolutionere behandlingen af blodpropper, så langt flere kan redde livet.

Hvert år får 12.000 danskere en blodprop i hjertet. Men mange flere - omkring 70.000 - indlægges årligt med brystsmerter på mistanke om en blodprop. Mange er dog falsk alarm.

- Vores mål er, at man allerede i ambulancen med en blodprøve kan fastslå, om der er tale om en mindre blodprop. Eller om det er falsk alarm, og smerterne skyldes for eksempel muskelspændinger, der ikke kræver indlæggelse, siger Christian Juhl Terkelsen, overlæge på Aarhus Universitetshospitals afdeling for hjertesygdomme.

Han er leder af et nyt forskningsprojekt, som netop har fået 1,9 millioner kroner i støtte fra Det Frie Forskningsråd, Sundhed og Sygdom.

Danmark har i årevis været førende i effektiv behandling af store blodpropper på et hjertecenter.

- Den store dødelighed ligger i dag hos de mindre blodpropper, og derfor er det vigtigt at fange og behandle hurtigst muligt. Men samtidig er 40 procent af de mange indlæggelser i dag patienter, der ikke fejler noget alvorligt, siger overlægen.

Der er store økonomiske fordele for sundhedsvæsnet. I dag indlægges patienter med mistanke om små blodpropper på et lokalsygehus. Her kan de ligge i to døgn og få blodfortyndende medicin, før de flyttes til et af landets store hjertecentre, hvis det viser sig, at de skal have en ballonudvidelse.

- Det sinker behandlingen og øger dødeligheden, siger han.

/ritzau/