Danske forskere skal undersøge, om e-sport kan hjælpe retspsykiatriske patienter

Kan computerspil forhindre, at kriminelle, der er dømt til psykiatrisk behandling, falder tilbage i kriminalitet?

På retspsykiatrisk afdeling R4 på Aarhus Universitetshospital forsker man lige nu som det første sted i verden i, om e-sport kan bruges i behandlingen af patienterne. (Foto: DR Nyheder)

I et lokale i centrum af en anonym rødstensbygning ligger et aflangt lokale, hvor man kan se ud gennem et stort vinduesparti til en baggård. Her står en lille håndfuld mænd og ryger.

Inde i lokalet er der en opløftet stemning, og nogle forsigtigt drillende kommentarer flyver rundt i lokalet. Tre patienter og tre medarbejdere spiller computer med hinanden. I dag spilles der Counter Strike. Spillerne sidder i stole, der ligner noget fra en racerbil.

Vi er på retspsykiatrisk afdeling R4 i Aarhus. Her behandles patienter, der ofte har svære diagnoser som skizofreni og samtidig er dømt for noget kriminelt.

På afdelingen har patienterne i mere end to år dyrket e-sport, hvor man konkurrerer i computerspil. Nu har man for første gang i verden sat gang i et forskningsprojekt, der skal forske i sammenhængen mellem e-sport, retspsykiatri og tilbagefald til kriminalitet og sygdom.

Forskningen er sat i værk, efter at personalet i en længere periode har oplevet, at patienterne møder velvilligt op til behandlingen og blandt andet udvikler deres sociale kompetencer.

Pædagog Morten T. Josefsen sidder og spiller med patienterne. Han var med til at starte projektet op på afdelingen for to år siden, og han oplevede hurtigt, at patienterne fik interesse for e-sporten.

- Det er en sport, som den type patienter, vi har i retspsykiatrien, godt kan lide, fordi der ikke er den direkte kropskontakt som ved traditionel holdsport som fodbold og basket. Der er heller ikke den direkte øjenkontakt, så det er ikke så intimiderende med en skærm imellem, forklarer Morten Josefsen.

Social- og sundhedsassistent Rasmus Poulsen var med til at starte projektet op for to år siden.

Observerer spillerne

Morten Deleuran Terkildsen er antropolog og forsker netop nu som den første i verden i, om man kan bruge e-sport i behandlingen af retspsykiatriske patienter for at mindske tilbagefald til kriminalitet og sygdom efter endt behandling.

- Det, jeg gør lige nu i den igangværende forskning, er, at jeg sidder med så anonymt som muligt ved bordet og iagttager, hvordan patienterne taler med hinanden, og om der er en udvikling fra gang til gang, siger Morten Deleuran Terkildsen.

Han tror på, at patienterne kan tage noget med sig ud i virkeligheden efter endt behandling.

- Der er en meget sandsynlig mulighed for, at patienterne bliver bedre rehabiliteret gennem e-sport.

- Da Counter Strike er et spil, der også er populært uden for de her mure, så kan patienterne formentligt oparbejde kompetencer her, som vil hjælpe dem med at håndtere en hverdag i friheden, da de så har e-sporten at støtte sig til, siger Morten D. Terkildsen.

Om behandling med skydespillet Counter Strike virker vides ikke endnu. Men forskeren tror på projektet.

Patienterne får som en del af behandlingen individuelle områder, som de skal fokusere på, når de spiller. Det kan være fokus på ikke at blive sur, holde koncentrationen eller være leder og uddelegere opgaver for sit e-sportshold.

Vil gøre forskningen landsdækkende

Forskningsleder Lisbeth Uhrskov på Aarhus Universitetshospital Retspsykiatrisk afdeling har store forhåbninger til, at den nye forskning kan afdække virkningen af behandlingen med e-sport.

- Hvis det viser sig, at den indledende forskning bringer positive resultater med sig, så håber vi, at der kommer penge til at gøre behandlingen landsdækkende, så vi kan få behandlingen hundrede procent anerkendt, siger Lisbeth Uhrskov.

Tilbage i det aflange computerlokale er dagens e-sport ved at være færdig, men de sidste krampetrækninger fra dagens indbyrdes kamp lever stadigvæk.

- I får jo en chance igen i næste uge, lyder det fra en af patienterne henvendt til modstanderholdet.