Danske gartnerier frygter at miste arbejdspladser på grund af gebyr

Danske gartnerier bruger så meget strøm, at de frygter at miste arbejdspladser.

Danske gartnerier frygter at miste arbejdskraft, fordi udgifterne til el er så høje. (Foto: Line Rasmussen DR Fyn)

Danske gartnerier bruger meget strøm - og derfor betaler de også store beløb i såkaldt PSO-gebyr - et gebyr der går til vindmøller og anden vedvarende energi.

Men den slags gebyr betaler gartnerier i udlandet ikke, og derfor bliver der hurtigt tale om ulige konkurrencevilkår, lyder det fra de danske gartnerier.

Torben Moth Madsen er direktør for gartneriet Rosa Danica på Fyn, hvor de dyrker 20 millioner potteplanter om året.

Til det skal han bruge 150 ansattes arbejdskraft og rigtig meget strøm. For hver kilowattime-el Torben Moth Madsen bruger, betaler han 18 øre i PSO-afgift - penge, der går til grøn energi, og som alle el-forbrugere betaler. Men det er alt for meget, mener han:

- Jeg går da fuldt ind for at man skal have grøn energi, men det skal jo være grøn energi, der er til at betale, siger han.

Lav elpris giver ulige konkurrence

Konkurrenterne i udlandet har i de senere år nydt godt af en lav elpris på verdensmarkedet - men når elprisen går ned, går PSO-afgiften op i Danmark. Og det gør det umuligt at konkurrere med udlandet, mener Torben Moth Madsen:

- Det er dét, der gør, at jeg bliver sur - for det giver mig ikke lige vilkår.

Torben Moth Madsen er ikke tilfreds med indtjeningen, som det ser ud nu, og det vil få konsekvenser for de ansatte på gartneriet:

- Det vil formodentlig betyde, at der er nogle af de stillinger, der vil blive nedlagt, fordi produktionen flytter.

Stopklods i EU

Gartneriernes og andre virksomheder, der bruger meget strøm, fik en hjælpende hånd med regeringens Vækstplan DK, hvor de blev lovet en kompensation for PSO-afgiften - men de penge kan ikke udbetales pga. EU's regler om statsstøtte.

Dansk Gartneri har i denne uge sendt et brev til finansminister Bjarne Corydon, erhvervs- og vækstministeren og til klima- og energiminister Martin Lidegaard - og Martin Lidegaard er ærgerlig over, at gartnerierne ikke kan kompenseres. - Vi har desværre fået det problem, at EU ikke kan godkende vores støtteordning for de er ved at lave deres egen støtteordning om. Jeg forstår godt, at gartnerne er kede af det, det er jeg også selv. Jeg har også taget kontakt til kommisæren på det her område for at høre, om vi kan fremskynde processen, siger Martin Lidegaard.

FacebookTwitter