Danske hjemløse: Tiggerlove er både gode og dårlige

Færre udlændinge giver mere plads til de danske hjemløse, men stramninger skaber også utryghed, siger formand.

  • Christina Strauss har været hjemløs i lange perioder af sit voksenliv.
  • (ARKIV) En hjemløs mand sover på Axeltorv i København. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)
1 / 2

Folketingets stramninger af den såkaldte tiggerlov ser ud til at have givet færre udenlandske tiggere herhjemme.

Og det er umiddelbart en god nyhed, lyder det fra Christina Strauss, landsformand i de hjemløses landsorganisation Sand.

- Det gør, at der er mere plads til de danske hjemløse på værestederne og natherbergerne, så man ikke skal kæmpe så meget om pladserne, siger Christina Strauss.

Siden Folketinget sidste år strammede kursen over for tiggeri, har det primært ramt udenlandske hjemløse.

Ifølge et høringssvar fra Folketingets Retsudvalg blev 54 personer mellem 1. juli 2017 og 13. juni i år dømt for tiggeri. Ifølge optællingen er ingen af de dømte danskere.

Utrygge nætter

Men selvom stramningerne går mest ud over udlændinge, har de også konsekvenser for danske hjemløse.

- Det er ærgerligt, at de også rammer de danske hjemløse, siger hun.

For den såkaldte lejrlov, også kaldet zoneforbuddet, som blev vedtaget kort tid efter stramningen af tiggerloven, er samtidig med til at skabe utryghed blandt de danske hjemløse.

Loven dikterer, at hjemløse ikke må lave lejre, og derfor tør flere ikke længere at sove sammen. Det siger landsformanden, som også understreger, at man er mere udsat, hvis man sover alene.

- Lejrloven er helt hul i hovedet. Det gør, at vi er meget mere udsatte, siger hun.

Christina Strauss fortæller, at hun hører fra mange hjemløse, at de er utilfredse med lejrloven.

- Det går ikke kun ud over den udenlandske hjemløse. Det går ud over alle. Det bliver mere utrygt at være på gaden. Jeg har selv været på gaden, og for mig var det noget mere trygt at kunne sove sammen med en anden.

Christina Strauss var 13 år gammel, første gang hun overnattede på gaden, og hun har oplevet konsekvenserne af at sove alene på egen krop.

- Når jeg har sovet alene med min sovepose, har jeg både prøvet at få tæsk, blive tisse på og udsat for voldtægt. Der er man mere tryg, hvis man er mere end en, så man kan passe på hinanden.

Det har været ulovligt at tigge i Danmark siden 1860, men først i juni sidste år blev loven strammet, så tiggere allerede ved første forseelse kunne idømmes 14 dages fængsel.

Facebook
Twitter