Danske Ida fik knust sit ben på løjpe: Højesteret afviser ankesag fra skiløber

Norges Højesteret forkaster 19-årigs ankesag, efter han torpederede en dansk pige på ski.

En nu 19-årig norsk mand har fået sin ankesag forkastet. (© PRIVATFOTO)

Rettelse: Artiklens rubrik er blevet ændret fra "Danske Ida fik knust sit ben på løjpe: Skiløber dømt ved Højesteret", da det er mere præcist.

En dansk familie har nu endelig fået ro efter flere års tovtrækkeri i det norske retssystem om en sag, der udviklede sig til et principielt spørgsmål ved Norges Højesteret.

For to år siden blev den nu 12-årige danske pige Ida Warberg Sejersen kørt ned på en skibakke af en norsk skiløber, og hendes højre ben blev knust i sammenstødet.

Ulykken fik et retslig efterspil, og der er nu faldet endelig dom i sagen.

En nu 19-årig norsk mand var ved to retsinstanser blevet dømt for sin rolle i ulykken.

Han valgte derefter at anke sagen til Højesteret, som nu har truffet endelig afgørelse om at forkaste anken. Dermed står landsrettens dom ved magt.

Den lød på 17 dages betinget fængsel samt et krav om at betale 75.000 norske kroner i erstatning til den danske familie.

Idas mor, Nina Warberg Sejersen, er glad for, at familien endelig kan få lukket sagen.

- Vi er utrolig lettede og taknemmelige for, at der er retfærdighed til i retssystemet. Og lettede over at få sat punktum i en sag, der har fyldt urimeligt meget i mere end to år nu, fordi skadevolder er blevet ved at anke domfældelserne. Nu kan vi se fremad og fokusere al vores energi på at få Ida bedst muligt igennem de næste store operationer, skriver hun til DR Nyheder.

Kunne være blevet slået ihjel

Ida Warberg Sejersen, der begyndte at stå på ski, da hun var to år gammel, var som ti-årig allerede en habil skiløber,

Men på en skiferie for to år siden fik hun evnerne til at stå på ski ødelagt, efter den på daværende tidspunkt 17-årige norske mand kørte hende ned på en skiløjpe.

Danskeren fik i sammenstødet med nordmanden knust sit højre ben, der fik alvorlige skader på blandt andet lårben, skinneben og ankel.

Den danske pige er blevet opereret otte gange efter sammenstødet med den 17-årige norske skiløber. Landsretten i Norge siger, at han ikke passede godt nok på. (© PRIVATFOTO)

Sammenstødet kunne nemt have kostet hende livet, har familien fået at vide.

- Vi har en speciallægeerklæring, hvor der står, at havde han ramt bare lidt ved siden af, var hun blevet slået ihjel, fortalte hendes mor, Nina Warberg Sejersen, til DR Nyheder i februar.

Kan skiløbere gøres ansvarlige?

Sagen udviklede sig til at blive et afgørende spørgsmål for skisport i Norge. Højesteret skulle nemlig tage stilling til, om en skiløber overhovedet kan gøres ansvarlig for en skade hos en anden skiløber i et område uden særlige fartgrænser og køreregler.

Mandens forsvarsadvokat har kaldt sammenstødet 'et hændeligt uheld' og argumenteret for, at man ikke skal straffe sports- og fritidsaktiviteter, da 'der er en accept af, at der er en øget risiko for en skade'.

Det var både byretten og landsretten - og nu også Højesteret - uenig i. De kendte nordmanden skyldig i at have kørt uforsvarligt stærkt og have forvoldt 'betydelig skade' på andres liv.

Manden har hele tiden nægtet sig skyldig og sagt, at han havde styr på sin kørsel på skibakken.

Afgørende for familien og få placeret skylden

Derfor har det været afgørende for Idas mor, Nina Warberg Sejersen, at få afgjort, hvem der havde skylden for uheldet.

- Det er vigtigt for både Ida og os, at tre retsinstanser nu har slået fast, at ansvaret var skadevolders, og at det ikke bare var uagtsomt men groft uagtsomt at tilsidesætte ethvert hensyn til andre menneskers liv og førlighed og skade Ida for livet, som han gjorde, skriver hun til DR Nyheder.

Hun understreger, at familien ikke er hævngerrige, og at strafudmålingen og oprejsningserstatningens størrelse derfor har været underordnet.

- Men særligt i lyset af skadevolders manglende ansvarserkendelse og hans udsagn i retten om, at han intet angrer og ikke har ændret kørestil, har Ida og vi haft behov for at få slået ansvaret fast fra officiel side, skriver hun.

Ni operationer og mén for livet

Vidner har fortalt, at manden, der angiveligt kørte om kap med en ven, kørte meget stærkt, og en ekspert har vurderet, at hans fart var omkring 64 kilometer i timen, skriver TV2 Norge.

Sammenstødet har givet Ida Warberg Sejersen permanente mén. Pigen kommer ifølge lægerne aldrig til at stå på ski igen, og hun vil mærke følgerne resten af livet.

Hun kan heller ikke hoppe på trampolin eller have idræt på lige fod med andre i skolen, og hun skal snart opereres for niende gang.

Norske læger har allerede fastlagt, at hun er 20 procent invalid.

Familien ser også dommen som afgørende for skiløbere generelt i Norge.

- Det er blevet slået fast, at man – naturligvis – har et ansvar til at tage hensyn til og passe på sine medmennesker, også når det gælder fritidsaktiviteter som skiløb. Og det, synes vi, er et uhyre vigtigt og betryggende signal fra samtlige norske retsinstanser, skriver hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter