Tema Æggeskandale

Danske ISS-kantiner ramt af æggeskandale

Stor servicevirksomhed bekræfter, at danske kantiner har fået leveret æg med spor af insektgift.

Æg, som indeholder spor af det skadelige insektmiddel fipronil, er leveret til kantiner drevet af servicevirksomheden ISS. Det bekræfter virksomheden over for DR Nyheder. Arkivfoto. (Foto: SANDER KONING © Scanpix)

Flere kantiner drevet af den danske servicevirksomhed ISS har modtaget æg, der er forgiftede med insektmidlet fipronil.

Det siger virksomheden i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- Vi kan bekræfte, at nogle af ISS' kantiner har fået leveret æg, der efterfølgende har vist sig at indeholde spor af stoffet fipronil, siger Frank Bangsholt, Head of Catering Excellence i ISS Danmark, i udtalelsen.

Kantiner er informeret

Efter at virksomheden er blevet gjort opmærksom på problemet, har ISS sat gang de processer, der træder i kraft, når Fødevarestyrelsen tilbagekalder et produkt, skriver ISS.

- Disse processer er igangsat med det samme, da vi modtog information om dette problem, skriver virksomheden, men specificerer ikke videre, hvad man nu gør for at informere eventuelle kantinebrugere om de forgiftede æg, der muligvis har været serveret i de kantiner, som ISS driver.

Virksomheden kommer heller ikke ind på, præcis hvilke kantiner der er tale om, men skriver, at man har underrettet de kantiner, som har modtaget æggene.

- De berørte kantiner er straks blevet informeret, og æggene er blevet fjernet fra vores produktion. Vi følger fortsat sagen nøje, siger Frank Bangsholt i sin skriftlige kommentar.

Fødevarestyrelsen: Spørg selv i kantinen

Samme svar lyder fra Fødevarestyrelsen, som heller ikke vil oplyse, hvilke kantiner der har modtaget et parti med omkring 20 ton forgiftede æg, der stammer fra Belgien, men er købt og distribueret gennem den danske virksomhed Danæg Products.

Det er ifølge styrelsen Danæg Products' egen opgave at informere sine kunder, så længe der ikke er tale om æg solgt direkte til danske forbrugere.

I stedet må kantinebrugere, der er i tvivl, selv spørge i kantinen, siger Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Om fipronil og den europæiske æggeskandale

  • Det giftige insektmiddel fipronil bruges til at bekæmpe lus og mider hos hunde og katte, men det er ikke EU-godkendt til brug i fjerkræbesætninger, fordi det ophober sig i æggene.
  • Fødevarestyrelsen advarer om, at stoffet fipronil efter lang tids påvirkning kan give symptomer som kvalme, mavesmerter, svimmelhed og opkast. Efter meget lang tids påvirkning kan der opstå lever- og nyreskader.
  • Men niveauet af fipronil er ikke på et sundhedsskadeligt niveau, og man vil ikke have mærket nogle symptomer, hvis man har spist et forurenet æg, oplyser Fødevarestyrelsen.
  • I midten af juli kom det frem, at belgiske myndigheder havde fundet æg, der indeholdt fipronil.
  • Siden da har skandalen rullet, og EU holder tæt øje med sagen – blandt andet fordi det forlyder, at problemet var kendt, uden at EU og EU’s medlemslande blev advaret.
  • Millioner af æg er nu trukket tilbage fra butikker i Belgien, Holland og Tyskland, ligesom Storbritannien, Frankrig, Sverige og Schweiz kan have modtaget forurenede æg.
  • Omkring 250 hollandske og belgiske besætninger er blokeret for handel med æg.
  • I alt har den europæiske æggeskandale nu ramt 15 EU-lande, Schweiz og Hongkong, oplyser EU-Kommissionen.

    Kilder: The Guardian og Reuters

Forstå æggesagen her.