Danske kvinder lever sexlivet farligt

Mange kvinder beskytter sig dårligt mod HPV-virus, der er langt den hyppigste årsag til livmorhalskræft.

Mange kvinder beskytter sig dårligt mod HPV-virus, der er langt den hyppigste årsag til livmorhalskræft. (© Colourbox)

Mange voksne kvinder dyrker sex uden at kende risikoen for blandt andet HPV, som er den mest udbredte seksuelt overførte sygdom i Danmark, og som blandt andet kan føre til livmorhalskræft.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1000 kvinder i alderen 26 til 46 år, foretaget for organisationen Sex & Sundhed af analyseinstituttet Userneeds.

Ifølge undersøgelsen har næsten 60 procent af kvinderne i et nuværende fast parforhold haft mellem to og fem forskellige partnere indenfor de seneste to år.

Få bruger kondomUndersøgelsen afslører samtidig store mangler i kvindernes viden om HPV-virus og nødvendigheden af at beskytte sig mod HPV.

Mange kvinder ved ikke, at det utilstrækkeligt med kondom mod HPV. Desuden bruger hver 6. single aldrig kondom og 37 procent undlader ofte eller jævnligt at bruge det.

- Alle kvinder bør bruge kondom, overholde deres screening for livmorhalskræft og lade sig vaccinere mod HPV, siger Danny Svane, overlæge, PhD på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet og fortsætter:

- Og det gælder ikke kun singlerne, men også kvinder i et fast parforhold. For selv om kvinden ikke er sin mand utro, så kan det jo være, at han er det.

VaccineDe senere år har der været stor fokus på at få flere unge kvinder til at vaccinere sig mod HPV. Det hidtidige gratis vaccinationstilbud til 12-årige udvides efter sommer til alle kvinder op til 26 år. Et skridt som Kræftens Bekæmpelse ser meget frem til i kampen mod livmorhalskræft.

Op mod hver kvinde i undersøgelsen mener fejlagtigt, at det er for sent at blive vaccineret mod HPV, når man har haft sin seksuelle debut.

- Men selvom risikoen for HPV flader ud med alderen, så vil det være mit råd, at også kvinder, der er ældre end de 26 år, bør lade sig vaccinere, med mindre de lever i et meget fast forhold, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge undersøgelsen er fem procent af kvinderne i et fast forhold vaccinerede, mens det gælder 14 procent af singlerne.