Danske kvinder rejser til Sverige som abort-turister

Danske kvinder, der er utilfredse med deres ufødte barns køn, rejser til Sverige for at få det fjernet.

Scanning for barnets køn foretages flere steder i 14. uge. (Foto: DR © DR)

Danske kvinder vælger at rejse til udlandet for at få foretaget abort, hvis de er utilfredse med barnets køn. Og abortturismen finder sted fra Danmark hvert år, bekræfter flere kilder over for DR.

Det er nemlig muligt at få barnets køn at vide ved en scanning efter 14. uge i Danmark. Er man utilfreds med kønnet, kan man uden yderligere forklaring få foretaget en abort i Sverige indtil den 18. graviditetsuge.

Den problematik har fået indehaveren af den private graviditets-scanningsklinik "Lille Københavner", Robert Kinnerfelt, til at stoppe med at tilbyde de tidlige kønsscanninger fra 14. uge.

- Vi har oplevet, at mennesker, der havde været ved kønsscanning hos os i 14. uge, efterfølgende har fået fjernet barnet i Sverige, hvor der er fri abort indtil uge 18, siger han.

Oplevelserne har ramt indehaveren af klinikken så hårdt, at han derfor nu har valgt først at tilbyde kønsscanninger efter 18. graviditetsuge.

Abortrådet genkender problem

I Danmark skal gravide kvinder søge om abort hos Abortrådet, hvis de ønsker en senabort efter den danske abortgrænse på 12 uger.

Her oplever de også hvert år danske kvinder, som tager til Sverige for at få en fri abort, efter de har fundet ud af at, de ventede et "forkert" køn.

- Den slags sager har været gennemgående igennem mange år efterhånden, lyder det fra speciallægen Birgit Petersson, som er medlem af Abortrådet.

- Den veluddannede del af befolkningen tager meget let til udlandet for at få lavet de her aborter, fordi det jo er tilgængeligt og let at komme til Sverige, og jeg tror ikke, at det kan stoppes, siger hun.

Sverige ændrer ikke grænsen

Personligt tager lægen stærkt afstand fra abort-turismen til Sverige. En holdning som Robert Kinnerfelt deler.

I Sverige har problemet tidligere været til debat, efter overlægen Kaj Wedenberg fra Målar Sygehus i Eskilstuna havde kontaktet Socialstyrelsen i ønsket om at få en lovændring, fordi personalet fandt det etisk svært at udføre denne type aborter.

Men myndighederne har ingen planer om at forbyde aborter, som alene skyldes barnets køn.

- Frem til 18. uge har vi fri abort, og så skal man udføre den, uanset hvilken årsag, der er til aborten, lyder det fra Thomas Tegenfeldt, der er tilsynschef hos Socialstyrelsen i Sverige.

- Utroligt forkælet

Birgit Petersson fra Abortrådet forventer, at fænomenet med danske kvinder, der rejser til Sverige som abort-turister kun vil vokse i fremtiden.

- Det er min opfattelse, at det vil stige, fordi at der er en utrolig forkælelse i forhold til, hvordan barnet skal være og hvilket barn, man gerne vil have, siger hun.

Robert Kinnerfelt er enig, og derfor mener han også, at det er på tide, at abort-turismen kommer til debat.