Danske læger stopper forsøg med malariamiddel mod corona efter WHO-udmelding

Forsøg med hydroxyklorokin bliver sat på pause af WHO. Det betyder også et stop for dansk forsøg med malariamidlet.

De danske forsøg med malariamidlet ​hydroxyklorokin bliver sat på pause efter udmelding fra WHO. ​ (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har suspenderet alle forsøg med malariamidlet hydroxyklorokin med coronapatienter.

Det oplyser WHO på et pressemøde mandag i Geneve.

Der er sået tvivl om effekten af malariamidlet, som et nyt studie i lægetidsskriftet The Lancet endda har vist kan være direkte skadeligt for patienterne, der kan få alvorlige hjerteproblemer ved brug af hydroxyklorokin.

I Danmark har man på Hvidovre Hospital lavet forsøg med hydroxyklorokin, men de forsøg vil nu blive sat på pause, siger professor og forsker i infektionssygdomme Thomas Benfield.

- Faren er, at man bremser noget, der kunne have vist sig at have en virkning, men man skal selvfølgelig aldrig fortsætte, hvis der dokumenteres for mange bivirkninger, siger Thomas Benfield.

Han ærgrer sig på et personligt plan over, at forsøgene nu sættes på pause.

- Jeg har arbejdet med det her længe nok til at vide, at man sjældent rammer den i første hug.

I forsøgene på Hvidovre Hospital har en enkelt patient oplevet forstyrrelser i sin hjerterytme efter brug af hydroxyklorokin. Patienten blev taget ud af forsøget og har det godt igen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har været med til at udbrede kendskabet til hydroxyklorokin, da han tidligere har fortalt, at han har brugt midlet forebyggende i en kombination med antibiotikum.

Trump har siden stoppet sin brug af midlet.

For Donald Trumps kombination – hydroxyklorokin og antibiotikum - er der registreret 45 procents øget risiko for dødsfald og mere end 400 procents stigning i risikoen for hjerteflimmer, ifølge studiet, der er blevet offentliggjort i The Lancet.

Facebook
Twitter