Danske mænd dræber for at redde æren

29 kvinder i Danmark er de seneste tre år blevet slået ihjel af en jaloux mand eller eksmand.

Der er et element af skam i danske jalousidrab, fordi mændene taber ansigt. siger chefen for rejseholdets drabssektion. (© DR)

29 kvinder i Danmark er de seneste tre år blevet slået ihjel af en jaloux mand eller eksmand.

Mændene dræber især, fordi de er bange for at miste ære, når kvinden f.eks. er ved at forlade forholdet.

Jalousifølelse og lavt selvværd gør, at gerningsmanden føler, at han mister agtelsen udadtil og derfor føler sig nødsaget til at myrde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kan ikke leve med ydmygelsen

En del af det er det samme, som vi ser i de såkaldte "æresdrab". Psykologien bag er den samme.

- De danske mænd tænker på samme måde som indvandrermænd, der føler, at de ikke kan leve med ydmygelsen, hvis konen går, siger psykiater Henrik Day Poulsen.

Det samme mener to af landets mest erfarne drabsefterforskere. Tidligere chef for rejseholdets drabssektion politiinspektør Bent Isager-Nielsen fremhæver, at der er "et element af skam i danske jalousidrab, fordi mændene taber ansigt".

Drab i affekt

Drabschef i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Ove Dahl, vil ikke bruge termen "æresdrab", fordi den vækker andre associationer, men understreger:

- Det handler om at miste stolthed og status. Det kan være den velfungerende familie, de velfungerende børn eller den velfungerende økonomi, som man ikke kan overskue at miste. Derfor begår manden drab i affekt. På den måde kan man godt sige, at det handler om ære.

FacebookTwitter