Danske mink-avlere i krise: Ann-Mona taber penge på hver eneste skind, hun sælger

Minkavlerne havde i gennemsnit 900.000 kroner i underskud på produktionen sidste år.

Ann-Mona Kulsø Larsen kan sælge minkens skind for omkring 220 kroner, men det koster hende mellem 270-280 kroner at producere skindet. (© DR Nyheder)

Det er alt andet end en guldrandet forretning at være minkavler. De danske minkavlere havde i gennemsnit lige knap en million - 900.000 kroner - i underskud på produktionen sidste år. Selv de bedste og mest succesfulde af avlerne havde røde tal på bundlinjen.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Og det kan mærkes på minkfarmene.

I Brandelev øst for Næstved driver Ann-Mona Kulsø Larsen minkfarmen Nordgaarden sammen med sin mand Henrik Nordgaard Hansen. Her har de bibeholdt antallet af dyr på trods af, at de taber penge, hver gang de sælger et dyr.

- Vi mærker det, da vi ikke får det hjem for vores skind, som det koster at producere et dyr. Og det gør da noget ondt på bundlinjen, fortæller Ann-Mona Kulsø Larsen.

Hun forklarer, at et skind koster mellem 270 og 280 kroner at producere. Det går til ting som foder, husleje og løn.

- Den seneste sæson har vi fået omkring 220 kroner for et skind. Så vi skal altså have 50 kroner med selv for hvert dyr. Og jeg har 18.000 dyr her, siger hun fra sin farm omgivet af de små mårdyr.

Indtil videre kan de holde skuden flydende trods underskud, da de også har et jordbrug på gården - og god kontakt til banken.

- Men det giver da sig selv, at hvis markedet ikke ændrer sig, så kan jeg ikke blive ved med at suge på lappen og lægge 50 kroner for hvert dyr. Men jeg tror på det, og vi har for mange positive kort på hånden til, at jeg tror, det ikke går.

Vender kurven mon?

For 10 år siden steg prisen på mink drastisk.

Det fik flere avlere - særligt i udlandet - til at gå ind i branchen, og det har betydet alt for mange skind og en pris, der er faldet til en trejdedel.

Det har påvirket hele branchen, forklarer Sander Jacobsen, der er direktør i Kopenhagen Fur, der er et pelsauktionshus og de danske pelsdyravleres andelsselskab.

- Fra 2009-2015 havde vi et fantastisk boom i branchen, og det betød, at priserne på minkskind steg til det tredobbelte. Men det gjorde produktionen så også - især i Østeuropa og Kina.

Derfor kom der store prisfald fra 2015 og frem, da der pludselig var et større udbud i forhold til efterspørgslen. Ifølge direktøren har det betydet, at avlerne sidenhen har reduceret produktionen - og derfor tror han, at priserne snart vil stige igen.

- Vi har på et par auktioner her i foråret set tegn på, at kunderne er begyndt at forstå, at man må købe skind, hvis man stadig vil være i branchen fra 2020 og frem. Så jeg forventer, det vender.

Ekspert: Det er en rigtig hård tid for dem

- Der er ikke nogen tvivl om, at de danske minkavlere har det hårdt lige nu, siger Michael Haahr Andersen, markedsdirektør i Jyske Bank.

Når man i flere år har måtte sælge sit produkt til en lavere pris end den koster at producere, ja så gør det ondt, forklarer han.

- Der er faktisk så stort et spænd i prisen, at det er svært at tjene penge, selv for de allerdygtigeste avlere, siger han.

Og her handler det i bund og grund om, hvor solid en virksomhed man har, og hvor længe man har økonomien til at stå imod.

- Der er nogle, som allerede har måtte sige stop, og jeg tror også, at med de udsigter, der er lige nu, så vil det være mærkeligt, hvis ikke der er flere, der bliver udfordret, siger Michael Haahr Andersen.

- Mit råd er, at man får lavet sig et ordentligt overblik over ens virksomhed, og så får talt med banken og ens samarbejdspartnere om situationen.

Facebook
Twitter