Danske modtagere af manifest er chokerede

Seks danskere modtog manifest fra Anders Behring Breivik. De forstår ikke, hvorfor de har modtaget det.

Omkring halvanden time inden massakrerne i Norge begyndte, og en bombe raserede regeringskvarteret i Oslo, sendte den terrorsigtede Anders Behring Breivik sit godt 1500 sider lange manifest ud til 1.003 mailadresser.

Blandt modtagerne er seks danskere. To af modtagerne beskriver nu deres reaktioner som "chokerede". Det skriver Ekstra Bladet.

- Jeg er rystet. Jeg har ikke set mailen, før du gjorde mig opmærksom på den. Men jeg er chokeret over, at han skulle sende noget som helst til mig, siger den fynske Jakob til Ekstra Bladet.

"Breivik er en gal mand"

Den fynske modtager af emailen, der kalder sig islamkritisk og krigsinteresseret, tager afstand fra Anders Behring Breiviks terrorgerninger.

- Intet kan forsvare den handling. Breivik er en gal mand, og selvom jeg deler flere af hans synspunkter, så kan jeg ikke forene mig med metoden. (...)Jeg står ved, at jeg er kritisk over for islam. Jeg har masser af muslimske venner, som jeg er glade for. Jeg bryder mig bare ikke om, at det fylder mere og mere i det danske samfund. Og så går jeg ind for en dialog, hvor man må kalde en spade for en spade uden at få skudt i skoene, at man er ekstremist, siger han.

"Det kommer bag på mig"

En historiker på Københavns Universitet er en af de andre danskere, der har modtaget manifestet fra Andes Behring Breivik. Han kan ikke forstå, hvordan han er endt på den terrorsigtedes liste.

- Jeg må sige, at det i den grad kommer bag på mig. Jeg kan slet ikke se, hvorfor jeg skulle have sådan noget med posten. Jeg er hedning, jeg hører metal. Men intet af det gør mig til sympatisør for hans sag. Jeg tager afstand fra det, han har gjort. Det fører jo intet godt med sig at slå uskyldige ihjel, siger han.

Har fundet modtagerne gennem Facebook

Den nu terrorsigtede Anders Behring Breivik fandt tilsyneladende modtagerne af manifestet gennem Facebook.

- Hvis du har modtaget denne mail og bog, er du enten en tidligere Facebook-ven eller, du er ven til en af mine Facebook-venner, skriver Breivik blandt andet til modtagerne.

Kilde: Ekstra Bladet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk