Danske muslimer udsat for chikane

Når en dansk kvinde konverterer til Islam og går med tørklæde bliver hun ofte offer for omverdenens fordomme, fremgår det af en interviewundersøgelse fra Københavns Universitet.

Flere muslimske kvinder opgiver at gå med tørklæde på grund af uforskammede tilråb. Det gælder især for danske kvinder, der har konverteret til islam. (Arkivfoto). (Foto: Istockphoto)

Når en dansk kvinde konverterer til Islam og går med tørklæde bliver hun ofte offer for omverdenens fordomme.

I en interviewundersøgelse fra Københavns Universitet fortæller mange af konvertitterne at de ofte bliver chikaneret på grund af tørklædet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

33-årige Pia Hoda Varsic har været muslim i cirka 11 år. Og det var noget af en overvindelse, de første gange hun skulle gå på gaden med tørklæde om hovedet.

Anonym og iøjnefaldende på samme tid

- Det er som at iklæde sig en helt andens krop. Man bliver meget anonymiseret, men også lagt mærke til, så jeg var meget nervøs, siger hun til P3-Nyhederne.

Og nervøsiteten var ikke uden grund. For Pia Hoda Varsic oplevede tilråb og ubehagelige kommentarer. Efter tre-fire år smed hun tørklædet i ringen. Hun er stadig praktiserende muslim men orker ikke at tage kampen op med omverdenen.

- Det danske samfund prædiker hele tiden om, at det er et åbent samfund og at der er plads til alle. Men det er bestemt ikke hvad jeg har oplevet som muslim og som en kvinde, der har båret tørklæde.

Pres fra baglandet

I 60 dybdeinterviews fortæller danske konvertitter om deres nye liv som muslimer, og mange af kvinderne beretter om et voldsomt pres fra deres danske bagland på grund af tørklædet.

- Tag dog den klud af hovedet, råbte en venindes mor på tværs af gaden, da en ung dansk muslimsk kvinde gik gennem byen iført sit tørklæde.

En anden dansk kvinde fortæller at hendes insisteren på at bære tørklæde, fik forældrene til at nægte at ses med hende offentligt.

Gik ud over dreng i daginstitution

Morgenavisen JyllandsPosten har talt med en tredje dansk kvinde, der fortæller, at hun holdt op med at bære tørklæde, da hun oplevede, at hendes søn blev forskelsbehandlet i en daginstitution, fordi pædagogerne ikke brød sig om, at hans mor var tildækket.

- Tørklædet bliver ofte forbundet med at være fanatisk og imod vestlige værdier. Derfor vækker det voldsomt oprør i konvertitternes danske omgivelser, når de vælger at bære tørklæde, siger religionshistoriker Kate Østergaard, der som forsker har interviewet mange af konvertitterne.

- Det er meget få konvertitter, som bliver meget ekstreme muslimer og går til yderligheder som Hizb ut-Tahrir eller salafi-grupper. Men der er en udbredt tendens blandt kvinderne til, at de ikke vil være i enerum med en anden mand end deres ægtefælle, siger Kate Østergaard.

Siden den 11. september 2001 har der været en kraftig stigning i antallet af danske konvertitter som følge af mediernes intense fokus på islam og islamisme, skønner forskerne.

FacebookTwitter