- Danske myndigheder skyld i bortførelse

Det er de danske myndigheders skyld, at Thomas Sørensen har bortført sin søn i Østrig, mener talsmand.

Det er de danske myndigheders skyld, at Thomas Sørensen (billedet) har bortført sin søn i Østrig, mener talsmand.

De danske myndigheder kunne have forhindret den dramatiske udvikling i sagen om 40-årige Thomas Sørensen, der netop nu menes at være på flugt op igennem Europa med sin femårige søn, Oliver.

Sådan lyder det fra Janus Bang fra Borgersagen, som siden 2010 hjulpet Thomas Sørensen i hans kamp for at få udleveret Oliver fra Østrig.

- Hvis de danske myndigheder havde handlet senest tre til fire uger efter, at moren bortførte sønnen til Østrig, og havde udstedt en international arrestordre, så havde den her sag været fuldstændigt undgået, siger han.

Ren og skær nøl

Janus Bang mener, at hverken Familiestyrelsen eller politiet har levet op til deres ansvar i sagen.

- Det er ren og skær nøl, at man ikke har reageret. Man skulle øjeblikkeligt have udstedt en international arrestordre, så moren kunne blive arresteret i Østrig, og Oliver kunne være blevet bragt tilbage til Danmark, indtil sagen var afgjort i retten, siger han.

Østrigsk politi udsendte tirsdag en arrestordre på den danske far, efter at han tirsdag morgen med magt tog drengen fra sin mor, da hun ville aflevere den femårige i en børnehave i byen Graz.

Lang strid om søn

Forud for det triste drama ligger en årelang strid om forældremyndigheden.

I 2010 flyttede moren hjem til Østrig med Oliver. Faren søgte og fik forældremyndigheden over drengen ved en afgørelse i Danmark. Det bekræfter morens advokat, Britta Schönhart, over for ekstrabladet.dk.

- Sagen er fra juridisk og moralsk synspunkt kun til Thomas Sørensens fordel, siger Janus Bang.

- Østrigerne har taget loven i egen hånd og udøvet selvtægt i en sådan grad, at det simpelthen er ren og skær overgreb på børn. Det er virkelig modbydeligt, det de har udsat det barn og den mand for, siger han.

Facebook
Twitter