Danske natklubber ønsker genåbning: Når Frankrig kan, kan vi vel også?

Disktoteker og natklubber står til at genåbne til september, men i Frankrig åbner de allerede 9. juli. (arkivfoto) (Foto: søren bidstrup © Scanpix Danmark)

I Frankrig kan diskokuglen fra 9. juli snurre igen.

Her kan landets natklubber genåbne, selvom Frankrig har været igennem en skrap nedlukning, hvor der flere gange har været indført udgangsforbud og krav om mundbind udendørs i de fleste regioner.

Herhjemme må vi ifølge genåbningsplanen vente til 1. september på igen at indtage dansegulvet.

Det mener natklubejer Peter Prip, ejer af de københavnske natklubber Rumors og Sukkerbageren, er alt for sent.

- Med den udvikling, der er i coronapandemien og de tal, vi ser, så synes jeg ikke, at der er belæg for, at vi stadig skal være lukkede, siger han.

- Festen er derude. Unge mennesker er ikke stoppet med at feste, fordi der er corona. De fester nu bare på ukontrolleret vis i lejligheder og på gader og stræder. Derfor mener jeg, at det eneste rigtige er at åbne op for de professionelle, så det sker under ordnede forhold, siger Peter Prip.

Ønsker genåbning 15. juli

I går var der 149 nye smittetilfælde, og virolog Allan Randrup Thomsen kaldte smittetallene "dejligt lave".

Derfor mener man i brancheforeningen Horesta, at det snart er tid til at starte røgmaskinen.

- Jeg mener, at det er ansvarligt, når vi om lidt går på sommerferie, at åbne op for de diskoteker, barer og klubber, som har været lukket nu i halvandet år, siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta.

Hun mener, at man passende kunne genåbne natklubberne, når barer og restauranter 15. juli får lov til at holde åbent til klokken 02:00.

- Så er nattelivet allerede i gang i de rammer, og der mener vi, at vi ligeså godt kan få åbnet resten af nattelivet, sådan at tingene hænger sammen, så vi ikke ser de unge og festglade strømme ud på vejene klokken 02:00 og fortsætte festen ved piratfester til stor gene for beboere og andre, siger Annette Hyldebrandt.

Rekom vil holde længe åbent

I nattelivskoncernen Rekom, der ejer en lang række barer og natklubber i Danmark, ønsker man også en fremrykning af genåbningen. Man mener dog, at en eventuel fremrykning ikke skal være på bekostning af en fuld og hel genåbning.

- Der er flere ting i det, siger Lars Børsting, politisk chef i Rekom.

- Vi er klar til at åbne. Vi vil rigtigt gerne have vores medarbejdere tilbage, og vi vil rigtigt gerne tjene vores egne penge igen. Men jeg bliver nødt til at sige, at vi holder fast i, at det skal være en genåbning uden restriktioner, siger Lars Børsting.

Coronapasset kan koncernen godt håndtere, men åbningstiden er afgørende.

- Det skal være en genåbning, hvor vi får lov til at holde åbent til klokken 5 om morgenen. Vi kan ikke drive vores forretninger på et finansielt bæredygtigt grundlag ved kun at holde åben til klokken 02:00, siger han.

K og DF klar til at se på planen igen

Det Konservative Folkeparti er klar til at genåbne genåbningsaftalen, hvis smittetallene er lave henover sommeren.

- Hvis smittetallene kommer helt i bund her i juli måned, så synes jeg godt man kan åbne til august, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Lignende toner lyder fra og Dansk Folkeparti.

- Hvis den udvikling, vi ser nu, fortsætter, så mener jeg helt bestemt, at vi kan åbne en gang i august i stedet for at vente til 1. september, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Professor: Hold nu planen

Hans Jørn Kolmos, professor ved forskningsenheden for klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, advarer dog politikerne.

- Vi har jo lige lavet plan for genåbning af landet. Den er lavet efter nøje politiske forhandlinger på Christiansborg, og den bygger på nogle meget omfattende vurderinger af risikoen ved at åbne op i det tempo, vi gør nu, siger han.

- Der er lagt en plan nu, og den synes jeg er rimeligt afbalanceret. Den synes jeg vi skal følge og ikke begynde at eksperimentere i den her ret følsomme fase, hvor den indiske variant (Delta-varianten, red.), som er meget mere smitsom end de varianter, vi har haft hidtil, er på vej ind i Danmark, og hvor vi endu ikke har opnået flokimmunitet ved vaccination.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk