Danske nazister ansvarlige for flere hundrede jøders død under Anden Verdenskrig

Danske nazister bevogtede SS-lejr med mindst 1.500 jøder, hvoraf 1.400 blev dræbt. Mindst to af de danske nazister lever stadig, fortæller historiker bag ny bog.

De danske frivillige i Frikorps Danmark deltog aktivt i udryddelsen af jøder under 2. Verdenskrig, viser ny forskning. (Foto: Weill © Wikimedia Commons)

Danske nazister var ikke bare uskyldige tilskuere, da jødeforfølgelsen var på sit højeste under Anden Verdenskrig.

I stedet deltog omkring 800 danske nazister aktivt i at dræbe mindst 1.400 jøder i en fangelejr i Hviderusland, fremgår det af en ny bog, som to danske historikere står bag.

- Vi har vidneudsagn, der viser, at de danske nazister er dybt involveret i folkedrab og en række krigsforbrydelser under deres tid på Østfronten, fortæller en af forfatterne, Dennis Larsen, som er museumsinspektør på Frøslevlejrens Museum.

Nedskydning af jøder dagligt

Forbrydelserne skete i en periode mellem 1942 og 1943, hvor 800 danske frivillige fra det såkaldte Frikorps Danmark blev indrullet under tysk SS-kommando.

De tyske kommanderende valgte at sende de danske nazister til jødelejren Bobruisk i Hviderusland. Her blev de en del af fangevogternes korps og blev endog ansvarlige for selve jødelejren i perioder.

- Danskerne er i lejren i otte måneder, og i den periode er der daglige nedskydninger af jøder. Henrettelser. Danskerne bliver indsat som del af de her ting, og den sidste dansker forlader først lejren, kort tid før den lukker, fortæller Dennis Larsen.

Jødelejren i Bobruisk havde mindst 1.500 jødiske fanger. Af dem døde mindst 1.400 under de få måneder, hvor de danske nazister var i lejren.

- Det var purunge jøder fra Warszawa, der blev fragtet til lejren og aldrig kom ud igen, siger Dennis Larsen.

Danskere var del af henrettelsesgrupper

Sammen med sin kollega har han gennemgået utallige historiske arkiver af retssager, militærdokumenter og vidneudsagn fra perioden.

Og som de to historikere gravede sig ned i materialet fandt de flere og flere beviser på, at de danske nazister ikke bare havde været fangevogtere, men havde deltaget aktivt i at dræbe flere hundrede jøder under Anden Verdenskrig - både i Bobruisk-lejren, men også i landsbyer.

- Danskerne bliver også brugt i krigssituationer til såkaldt 'bandebekæmpelse', hvor de bliver sendt ind i landsbyer med dødslister over folk, der skal henrettes, forklarer han.

- Og det var ikke bare en kamp mod modstandsfolk. Det gik også ud over civilbefolkningen. De brændte huse ned, og der blev begået mord på børn, kvinder og mænd, siger Dennis Larsen, som ikke mener, at der kan herske nogen tvivl om, at danskerne deltog i disse forbrydelser.

Historiker: Danske nazister har tegnet falsk billede af historien

Dermed må et dystert kapitel af de danske historiebøger nu skrives om.

Hidtil har den officielle historie om de danske nazister under de tyske faner tegnet et billede af en flok frivillige, der var tilskuere til de mange forbrydelser, der foregik under krigen.

Danskerne selv var mest frontsoldater, der kun havde kendskab til mord på civile udført af andre nazister. Men det er et falsk billede, som de danske nazister selv har været med til at tegne, fortæller Dennis Larsen.

- De formåede at skabe et renommé om, at de var soldater som alle andre, og det passer simpelthen ikke. De danske nazister har skabt en fortælling om sig selv, som ikke holder, siger han.

To danske nazister stadig i live

Under deres research har historikerne fundet ud af, at mindst to af de danskere, der deltog i jødeforfølgesen i Hviderusland, stadig er i live.

Historikerne konfronterede den ene, men fik ikke noget positivt svar tilbage.

- Han klappede i som en østers, fortæller Dennis Larsen, der dog ikke er overrasket over den reaktion fra den tidligere fangevogter og nazist.

- Vi konfronterede ham med forbrydelser, som formentlig stadig kan være strafbare i dag. Så det er måske en meget naturlig reaktion, siger han.

Til BT har den samme mand dog udtalt, at han i dag ville ønske, at han aldrig var taget til Hviderusland.

- Jeg havde ikke troet, at tyskerne havde behandlet jøderne så dårligt. Jeg syntes jo, det var synd for dem. Men nu var vi der, så vi sad i saksen, fortæller manden.

Moralsk forpligtet til at undersøge jødedrab

Selv om der er gået 70 år siden, de danske nazister deltog i udryddelsen af jøder, så mener Dennis Larsen, at vi stadig har et ansvar for at undersøge danskeres rolle i dette mørke kapitel af vores egen historie.

- Vi har en moralsk forpligtelse til at undersøge disse ting. Det er aldrig for sent at lære af historien og undgå en gentagelse. Bedre sent end aldrig, kan man sige.

Om det er muligt at gå så langt som at retsforfølge de tidligere medlemmer af Frikorps Danmark, der stadig lever, er dog en anden sag.

For det første er 70 år lang tid, for det andet bygger historikernes viden mest på skriftlige kilder. Og selv om der altså stadig er to levende medlemmer af den samme gruppe, der bevogtede jødelejren i Hviderusland, så kan det være svært at bevise forbrydelserne i dag.

- Det ville i hvert fald kræve nogle afhøringer. Men om de kan retsforfølges, må være op til jurister at afgøre, siger Dennis Larsen.

Bogen 'En skole i vold' udkom på Gyldendals forlag i fredags.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk