Danske nynazister var tæt på tysk terrorgruppe

Tiltalte i nynazistisk terrorsag i Tyskland havde kontakt til nazister i Øresundsregionen, siger advokat.

Nynazister fra det nu hedengangne Blood & Honour-netværk i Øresunds-regionen var en del af det internationale netværk bag de tyske nazi-terrorister i Nationalsozialistischer Untergrund (NSU).

Nynazister fra det nu hedengangne Blood & Honour-netværk i Øresunds-regionen var en del af det internationale netværk bag de tyske nazi-terrorister i Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), skriver Ekstra Bladet.

Den afdøde dansk-tysker Marcel Schilf - uofficiel lederskikkelse i Blood & Honours afdeling i Skåne - samt en anden tidligere nazist fra Skåne-afdelingens inderkreds, Erik Blücher, nævnes flere gange direkte i politiets efterforskning.

Fem er tiltalt

Det siger Alexander Hoffmann, der er bistandsadvokat for et af terrorgruppens ofre ved den spektakulære sag ved retten i München, der kører netop nu. Her er fem personer tiltalt i forbindelse med nynazistisk terror.

Myndighederne mener, at NSU under sit årelange virke i det skjulte har modtaget støtte og hjælp af andre nazister og højreekstremister.

Blandt de tiltalte er Beate Schäpe, der sammen med to nu afdøde mænd menes at have været terrorcellens aktive kerne. De fire andre tiltalte - alle mænd - er anklaget for at være del af netværket.

Allerede i 1995 var der en dokumenterbar forbindelse mellem den formodede nazicelle og dens ligesindede i Danmark, skriver Ekstra Bladet.

I sagen indgår blandt andet et brev, som en af de afdøde i 1995 skrev til en af de tiltalte.

Kender endnu ikke våben

Heri forklarede han, hvordan de først skulle rejse til Rostock, hvor der skulle indkøbes våben. Derefter ville de fortsætte til Danmark. Besøget var planlagt til at vare nogle dage, hvor bekendte i Danmark skulle være værter.

Hvilke våben, der var tale om, er endnu ikke klarlagt.

Ifølge Alexander Hoffmann har danske og svenske myndigheder støttet tysk politi i forsøget på at klarlægge terrorcellens netværk, skriver Ekstra Bladet.

/ritzau/

Facebook
Twitter