Danske ødegårdsejere skændes, så det brager, om adgangen til Sverige

Voksende frustrationer over, at rejser til Sverige stadig frarådes.

Coronakrisen har skabt splittelse blandt danske ødegårdsejere.

Bær-samleri, fuglekasser og fluefiskeri.

Danske ødegårdsejere i Sverige diskuterer normalt ganske harmløse emner i deres Facebook-grupper.

Men coronakrisen har i den grad

skærpet
tonen og skabt splittelse.

I den ene lejr står husejere, der sagtens mener, at man kan rejse til Sverige, selvom Udenrigsministeriet

fraråder
det. I den anden lejr står de, der mener, at det er mangel på respekt.

Bølgerne er gået så højt i en lukket Facebook-gruppe med knap 7.000 medlemmer de seneste dage, at administrator Helle Landgreen nu har bedt folk droppe alle diskussioner om coronavirus. Ellers sletter hun indlæg og kommentarer.

- Det fører kun ufred med sig, og hvis der er en ting, vi ikke har brug for i denne tid er det ufred og splittelse, lyder det i opslaget.

Helle Landgreen vurderer, at 90 procent af deltagerne i diskussionen har den holdning, at man godt kan rejse op i sit hus, men de sidste ti procent er imod det.

- Selvfølgelig skal vi kunne tage i vores huse i Sverige. Vi har dem oftest uden for byerne, og der findes såmænd både håndsprit og afstand ml. msk. i Sverige, skriver en bruger i Facebook-gruppen for Danske Torpare - danskere med fritidshus i Sverige.

Kommentaren er besvaret med 11 likes og to sure smiley'er.

Denne splittelse blandt de danske ødegårdsejere udstiller den uklarhed, der hersker i Øresundsregionen lige nu, lyder det fra Kim Høgh, der er bestyrelsesformand i Danske Torpare.

- Så reagerer folk med det, de synes er relevant og nødvendigt for dem og deres familier. Det skaber

reaktioner
i det svenske. Vi ser mange
reaktioner
på Facebook fra svenskere, der undrer sig over danske nummerplader, men også fra danskere, der undrer sig over, hvorfor tyske og norske turister kan komme til Danmark, siger Kim Høgh.

Det vides ikke, hvor mange danskere der ejer en ødegård i Sverige, men Danske Torpare har mere end 10.000 medlemmer.

Et strå at klamre sig til

Den danske regering besluttede i sidste uge at åbne grænserne 15. juni for turister fra Tyskland, Island og Norge – men ikke fra Sverige.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede, at Danmark er i dialog med Sverige om en løsning, hvor grænsen mellem landene i et første skridt kun åbner mod Skåne.

- Dilemmaet, vi alle lever i, er ikke løst. Forskellen mellem tyske og svenske turister har skabt en meget stor diskussion blandt svenskere og danskere om, hvordan det kan være, at der skal forskelsbehandles.

- Den åbning, der måske ligger i forhandlingerne om eventuel regional åbning, er et strå, vi kan klamre os til. Det ville være positivt, hvis man kunne tage til Sverige uden at fremme smittespredningen, siger Kim Høgh.

Bilkøer på Øresundsbroen efter Kristi Himmelfartsferien skabte en del opmærksomhed i

medierne
. Det fik senere Udenrigsministeriet til at indskærpe, at anbefalingen er ikke at rejse til Sverige.

Samtidig blev det gentaget, at de danske myndigheder kraftigt opfordrer til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst fra udenlandsrejser til lande, hvor ikke-nødvendige rejser frarådes - det gælder også for Sverige.

Charlotte Brinck Lindberg bor på Østerbro i København, men har også et hus 150 kilometer nordøst for Helsingborg og er medlem af den

omtalte
Facebook-gruppe.

Hun har ikke været i huset siden grænselukningen og mener, at ødegårdsejere bør respektere myndighedernes

opfordringer
.

- Jeg har det sådan, at når Udenrigsministeriet

fraråder
rejser, så skal man selvfølgelig blive hjemme. Både af hensyn til ens egen forsikring, men også fordi vi skal respektere sygdommen, som er farligere, end nogen tror, siger hun.

Forslag: Kopier svenskernes regel

Flere ødegårdsejere skriver i Facebook-gruppen, at de skam tager deres forholdsregler og kører direkte til deres hus og ikke handler lokalt. Men den køber Charlotte Brinck Lindberg ikke.

- Bølgerne har gået højt i gruppen. Mange synes, det kun handler om, hvorvidt de kan smittes selv, eller at svenskerne kan smitte os. Men det handler også om den infrastruktur, de har - at de ikke har plads til os på hospitalerne, hvis vi bliver syge. De har heller ikke plads i butikkerne, siger hun.

Charlotte Brinck Lindberg har hus i Sverige, men har ikke besøgt det, siden grænserne lukkede.

- Det er lidt irriterende, at så mange ikke respekterer de ting, der bliver sagt. Og siger, at det kan man selv bestemme, når ingen stopper dem ved grænsen. Det er også ærgerligt, at vi bliver splittet i den gruppe, for det er en gruppe, hvor der normalt er sammenhold, siger Charlotte Brinck Lindberg.

DR
Nyheder har været i kontakt med Justitsministeriet, der ikke har nyt at fortælle om den mulige regionale løsning for Øresundsregionen.

I Danske Torpare opfordrer bestyrelsesformand Kim Høgh til at finde en snarlig løsning.

- Vi skal have løst op for splittelsen og den urimelighed, nogle føler, siger han og foreslår, at man kopierer svenskernes regel om, at man ikke må flytte sig mere end to timer fra sin bopæl.

- Det ville være en åbning for mange af vores medlemmer. Hvis man regnede to timer fra Øresundsbroen, Helsingborg eller Göteborg, ville mange af vores medlemmer kunne komme til deres huse. Men vi ved ikke, hvad det er for nogle forhandlinger, der foregår lige nu, siger Kim Høgh.

Facebook
Twitter