Danske øko-æbleavlere: Høsten i fare på grund af andres sprøjtemidler

Økologiske æbleavlere og deres forening frygter, at frugten rammes af pesticider, til trods for de ikke selv sprøjter. Konsekvensen kan blive kasseret frugt.

- Jeg kan jo ikke investere videre. Mange af os overvejer at lukke, og det ser jo ikke ud til at stoppe, siger æbleavler Henning Bæk.

Danske avlere af økologiske æbler risikerer at få årets æblehøst kasseret, fordi der er sprøjtegifte på overfladen.

Sådan lyder det fra flere danske avlere af økologiske æbler og Økologisk Landsforening.

Sidste år viste stikprøver, at 12 ud af 17 økologiske æbler bar spor af sprøjtemidler, selvom landmændene ikke selv havde sprøjtet dem.

Ikke længere økologisk

- Altså først troede jeg det var en fejl, og jeg bad også om en måling mere på æblerne, siger æbleavler Henning Bæk.

Sidste efterår betød det, at økologiske æbleavlere fra hele landet måtte nedklassere en del af deres høst til ikke-økologisk frugt.

Men med skærpede regler fra EU kan konsekvensen blive meget alvorligere, frygter flere æbleavlere, som DR har talt med samt økologernes brancheforening.

- Det er jo ikke noget vi kan leve med. Folket forventer at vores produkter er fri for giftrester, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

- Jeg kan jo ikke investere videre. Mange af os overvejer at lukke, og det ser jo ikke ud til at stoppe, siger æbleavler Henning Bæk.

Landbruget har lavet handlingsplan

Kort forklaret kunne pesticiderne måles på æblerne, fordi ukrudtsmidler med pesticiden prosulfocarb bruges på korn om efteråret. Noget af midlet fordamper op i atmosfæren, og falder derefter ned over de økologiske frugtplantager sammen med regnen.

Hos Landbrug & Fødevarer erkender man, at ukrudtsmidlerne med prosulfocarb giver problemer for frugtavlerne og har derfor iværksat en handlingsplan med en række frivillige initiativer for landmændene.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er på ferie og har ikke ønsket at kommentere sagen. Men i et svar til Folketinget skriver ministeren følgende.

EL: Handlingsplan er ikke nok

- Hvis det ved kontrollen af frugt i efteråret 2014 viser sig, at de nuværende initiativer ikke er tilstrækkelige, er jeg indstillet på at se på andre løsningsmuligheder og krav, herunder mulighederne for lovkrav til sprøjtedyser, lyder det fra Kirsten Brosbøl.

Men for Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, er handlingsplanen langt fra nok. Han efterlyser skærpede regler og en erstatningsordning for de avlere, der får høsten ødelagt af baggrundsforurening.

- Det er helt uacceptabelt, at økologiske producenter risikerer at tabe penge, fordi de ikke kan sælge deres produkter, fordi man tilsyneladende ikke vil gribe ind, siger Per Clausen.

Se mere om sprøjtede øko-æbler i TV-Avisen kl. 18:30 og 21:30.