Danske opfindelser sætter rekord

Aldrig tidligere er der blevet indberettet så mange opfindelser fra landets universiteter som i 2013.

I 2013 blev der indgivet 198 patentansøgninger og udstedt 47 patenter. (Foto: Mads Nissen © Scanpix)

Danske forskere tænker store tanker, og det fører til nye opfindelser, som kan skaffe penge og job til Danmark.

I 2013 blev der indberettet 484 opfindelser fra danske forskere, og 198 gange blev der søgt patent på en opfindelse. Det viser den årlige statistik over forskningsinstitutionernes såkaldte kommercialiseringsresultater.

Der er tale om det største antal opfindelser og patentansøgninger siden 2000, hvor den statistiske registrering begyndte, og rekorden glæder uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

- Vi har haft meget fokus på, at forskning og erhvervslivet arbejder tættere sammen. Det, tror jeg, er ved at bide sig rigtig godt fast i kulturen på vores forskningsinstitutioner. Vi skal fortsætte med at sætte ambitionsniveauet højt, så vi kan blive ved med at sætte rekorder, siger Sofie Carsten Nielsen til DR Nyheder.

Ikke alene kommerciel tænkning

En af de forskere, der har udviklet en ny opfindelse, er professor Brage Storstein Andresen fra Syddansk Universitet. Hans opfindelse går ud på, at man med genregulering af kræftgener kan slukke for dem.

Forskningen kan måske komme til at hjælpe millioner af mennesker med tarmkræft, lungekræft og hudkræft, men man skal ikke begynde med at tænke på patent.

- Der er sket det, at vi forskere er blevet gjort opmærksom på, at vi skal se på den kommercielle side også. Men det er ikke det, der driver forskningen. Man kan ikke starte med at tænke, at nu vil jeg helbrede kræften, forklarer Brage Storstein Andresen.

Små virksomheder skal se ideer

Uddannelses- og forskningsministeren vil forsøge at smede universiteter og erhvervslivet endnu tættere sammen.

- Vi skal blive bedre til at dyrke miljøet på uddannelses- og forskningsinstitutionerne, og så skal små- og mellemstore virksomheder have øjnene op for, at det er let at få adgang til ideerne, så vi kan få omsat dem til produkter, siger Sofie Carsten Nielsen.

I 2013 blev der indgået 3332 forskningsaftaler mellem private virksomheder og foskningsinstitutioner. Det er en stigning på tre procent i forhold til 2012, hvor der blev indgået 3241 aftaler.

Det er Innovationsfonden, der uddeler bevillinger til aktiviteter inden for forskning, teknologiudvikling og innovation. Fondens budget er i 2014 på knap 1,6 milliarder kroner.

FacebookTwitter