Danske pakistanere udgør knap halvdelen af de smittede på Vestegnen

Også i Københavns Kommune er smitten blandt danske pakistanere høj.

Danskere med rødder i Pakistan udgør 46 procent af de coronasmittede i otte af Vestegnens kommuner.

I otte kommuner på Vestegnen er særligt danskere med pakistansk baggrund smittede med coronavirus.

Faktisk udgør de hele 46 procent af smittede borgere i kommunerne Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj og Høje-Taastrup.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Men det er ikke kun på den københavnske vestegn, at folk med pakistansk baggrund for tiden fylder i statistikken over nye smittede med coronavirus.

Også i Københavns Kommune udgjorde danskere med pakistansk baggrund i slutningen af sidste uge 24 procent af de nysmittede i kommune.

Her mener overborgmester Frank Jensen (S), at smitten blandt danske pakistanere må være sket til en festlighed eller fejring:

- Det er forventningen, at der har været en festlig sammenkomst eller begivenhed, der dækker hele det storkøbenhavnske område, hvor man har fået sat en smittekæde i gang, siger han.

Ishøjs borgmester: ’Vi må komme det her til livs’

Ishøj kommune har den nationale tredjeplads over flest smittede borgere pr. 100.000.

Fra den 7. til 14. september havde kommunen 31 nye smittede.

Men det stopper ikke der.

Ishøj Kommune er nemlig den af de otte vestegnskommuner, der har næstflest borgere med pakistansk baggrund – kun overhalet af Albertslund.

5,4 procent af indbyggerne har pakistansk baggrund.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), understreger, at de her er klar til at gøre deres, så smitten i det pakistanske miljø bliver lavere.

Kommunen har dog allerede haft to møder med pakistanere fra kommunen om netop smitten.

Når du siger, at I har haft møder tidligere med den her gruppe, og vi så alligevel stadig ser en overrepræsentation i forhold til antal smittede, er det så et udtryk for, at I ikke kommunikerer direkte nok til gruppen?

- Det ved jeg ikke. Og det er også derfor, at jeg gerne vil have endnu et møde med dem, siger Ole Bjørstorp.

Københavns Kommune: Der har været en festlig begivenhed

Også Københavns Kommune oplever en overrepræsentation af danske pakistanere, der er smittede med coronavirus.

- Vi ser en smitteudvikling, hvor vi har en overrepræsentation i hele det storkøbenhavnske område med folk, der kommer fra det pakistanske miljø, forklarer overborgmester Frank Jensen.

Og ligesom i Ishøj Kommune har man også i Københavns Kommune sat ind med ekstra oplysning til netop denne gruppe, forklarer han.

- Vi gør det på urdu, så vi er sikre på, at de forstår vigtigheden af at holde de gode coronavaner, forklarer overborgmesteren og fortsætter:

- Det drejer sig om, at få den stoppet, og det er jeg rigtig glad for, at vi samarbejder tæt med det pakistanske miljø om.

Artiklen forsætter under infografikken.

’De er ude og yde en indsats i samfundet’

Modsat Frank Jensen mener Urfan Ahmed, der er læge og talsmand for task force covid-19, der består af repræsentanter fra pakistanske foreninger, at de danske pakistanere fylder meget i kommunernes smitteprocenter, fordi de bliver oftere testet, har stillinger i udsatte erhverv og bor i ikke-’covid-venlige’ boliger.

- Efterkommere fra ikke-vestlige lande bliver testet i højere grad for coronavirus. 11 procent af de tests for coronavirus, der har været udført i Danmark, er udført på personer af ikke-vestlig baggrund, siger han.

- Så der er en overrepræsentation i testene, og derfor må der naturligvis forventes, at der er flere, der er positive.

Den anden grund er, ifølge Urfan Ahmed, at danske pakistanere arbejder i en række stillinger, hvor de er særligt udsatte i forhold til smitte.

Her nævner han blandt andet, at danskere med pakistansk baggrund ofte har stillinger som taxachauffør, buschauffør, flextrafik eller har sundhedsfaglige stillinger, som sosu-assistenter, sygeplejersker eller læger.

- Og det er jo alle sammen erhverv, som i højere grad har kontakt med mennesker – både syge og ikke syge, siger han og tilføjer:

- De er ude og yde en indsats i samfundet.

Den tredje og sidste grund til den høje smitte blandt danskere med pakistanske rødder er ifølge Urfan Ahmed, at de bor mange mennesker på lidt plads og derfor har ’ikke covid-venlige’ hjem.

- Der er ikke nødvendigvis så meget plads, at folk kan selvisolere sig. Vi ved også, at ikke-vestlige efterkommere med børn bor otte gange flere i samme husstand - altså tre generationer under samme tag - når man sammenligner med etnisk danskere, siger han og forsætter:

- Så de her personer, der er blevet smittet ude i samfundet, kommer hjem og kan i højere grad smitte deres husholdning.

Sundhedsstyrelsen øger indsatsen

Sundhedsstyrelsen vil mindske smitten blandt etniske minoriteter.

De har derfor nedsat ’en ekspertgruppe, som skal rådgive Sundhedsstyrelsen i tilrettelæggelsen af den styrkede indsats rettet etniske minoriteter’.

Sådan skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Det betyder blandt andet, at der nu er lavet corona-relaterede videoer, hvor der både tales arabisk, urdu, somalisk og farsi.

- I forbindelsen med udbruddet i Aarhus fik vi tilbagemeldinger om et øget behov for kommunikation på andre sprog end dansk, og at der kan være brug for andre formater for borgere, som ikke har etnisk dansk baggrund. Det er den efterspørgsel, vi prøver at efterkomme nu, forklarer Anne Rygaard fra Sundhedsstyrelsen.

Nu har styrelsen lavet videoer, hvor læger taler om, hvordan man forebygger smitte, hvad der er corona, og hvad skal man gøre, hvis man er smittet.

Dertil skriver styrelsen, at der også vil komme en indsats rettet mod de praktiserende læger, så borgere med anden etnisk baggrund får det mest optimale ud af konsultationer angående information om covid-19.

- Det er vigtigt for os, at alle borgere har adgang til god og forståelig information, understreger Anne Rygaard.

Man kan finde de oversatte pjecer, plakater og film på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen stod der i overskriften, at danske pakistanere stod for halvdelen af smitten. Det er ikke korrekt. Som det fremgår af resten af artiklen udgør danske pakistanere halvdelen af de smittede.

Facebook
Twitter