Danske parlamentarikere fanget i Strasbourg: En chokerende oplevelse

Europa-Parlamentet i Strasbourg er lukket efter skyderi ved julemarked.

Vi prøver at holde humøret højt og joker lidt med, om vi skal sove her i nat, og om der er øl og vin nok, siger Margrethe Auken (SF), der befinder sig i EU-parlamentet i den franske by. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Flere danske parlamentarikere sad stadig og arbejdede i Europa-Parlamentet, da en skudepisode ved et julemarked i Strasbourg fandt sted her til aften.

- Jeg sad i gruppemøde med mine gruppefæller, og så fik vi at vide, at der var et skyderi i centrum af Strasbourg, og at flere var dræbt og såret. Så det var en chokerende oplevelse, fortæller Jeppe Kofod, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.

Folk i byen har fået besked på at holde sig indendøre og væk fra gaderne i centrum.

Det samme har politikerne i parlamentet fået besked på, og derfor sidder de nu spærret inde i EU-bygningen.

- Parlamentsbygningen er lukket ned, så man hverken kan komme ind eller ud af bygningen. Så alle os, der er i bygningen, vi er her stadig, indtil der er erklæret, at det er sikkert at tage ud til hoteller, og hvor man nu bor, fortæller Jeppe Kofod til DR Nyheder.

Det samme gælder parlamentariker Margrete Auken, der repræsenterer SF i Europa-Parlamentet. Efter et langt møde havde hun glædet sig til at holde fri, men sådan skulle det ikke blive.

- Da vi var færdige, skulle vi af sted og have en dejlig middag, men så opdager vi, at parlamentet er fuldstændig lukket, og vi ikke kan komme ud, fortæller hun.

Tjekker op på hinanden

Magrethe Auken oplever, at folk er meget optaget af at få ringet til de nærmeste for at høre, om de er okay.

Men samtidig forsøger de også at få det bedste ud af situationen.

- Vi prøver at holde humøret højt og joker lidt med, om vi skal sove her i nat, og om der er øl og vin nok, griner hun.

Jens Rohde repræsenterer Radikale i parlamentet og sidder også fast. På sin Twitter-profil skriver han, at han står i en meget alvorlig situation i Strasbourg.

- Flere såret og i hvert fald én-tre meldes dræbt. Der behandles på livet løs. Mange ambulancer. Men alle danskere har indtil videre meddelt på en "sikkerhedstråd", at de er ok. Slå koldt vand i blodet hjemme, skriver han ifølge Ritzau.

Også Jeppe Kofoed er meget berørt af situationen og fortæller, at folk er gode til at hjælpe og støtte hinanden.

- Der er en meget trykket stemning, og folk spørger jo meget til hinanden. Man vil gerne vide, om man har fået fat i alle, og om de er ok. Nogle var jo taget hjemad, og det er selvfølgelig dem, man tænker på. Så det er en ret uhyggelig situation.