Danske Patienter frygter et A- og B-hold med flere private sundhedsudbydere

Men man kan ikke bebrejde patienterne for at vælge private tilbud, mener paraplyorganisationen.

Danske Patienter er bekymrede for, om kvaliteten i det offentlige bliver udvandet, hvis flere læger og andre sundhedsfagfolk vælger at arbejde privat. (© dr)

Det er ikke godt for samfundet, at der kommer flere private sundhedsudbydere som eksempelvis hjemmesygeplejersker, sundhedsplejersker og læger.

Sådan siger interesseorganisationen Danske Patienter om, at private sundhedsudbydere er myldret frem gennem de seneste år.

- Man kan ikke bebrejde patienterne eller borgerne for at de gerne vil have de her ydelser, hvis de ikke oplever, at kvaliteten er tilstrækkelig god i det offentlige sundhedsvæsen, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Han mener, at man bør styrke kvaliteten og kompetencerne i de offentlige tilbud, så der ikke er et marked for private udbydere.

- Når der kommer flere og flere private udbydere, er vi bekymrede for, at vi får skabt et A- og B-hold i sundhedsvæsnet, hvor de, der har råd til at købe de gode ydelser, gør det, mens man så samtidig udvander kapaciteten i de offentlige ydelser, fordi man spreder specialisterne ud på nogle private tilbud, siger Morten Freil.

Man kan så omvendt sige, at hvis mange vælger de private tilbud, så burde der være flere penge til patienterne i det offentlige? Er det ikke positivt?

- Vi tvivler på, at der er flere penge tilbage i det offentlige, fordi der jo er lægemangel. Og hvis flere og flere af dem kommer over i nogle mere attraktive tilbud i det private, risikerer vi netop, at vi udvander kvaliteten i det offentlige sundhedsvæsen, siger Morten Freil og fortsætter:

- Og så står vi i virkeligheden tilbage med et endnu større problem, fordi vi har spredt kompetencerne ud på nogle andre tilbud.

DR1 sætter i aften fokus på ulighed i sundhed, når det andet afsnit af dokumentarserien ’En syg forskel’ bliver sendt klokken 20:45.

Facebook
Twitter