Danske Patienter: Regler og rammer skal under lup

Tid til et eftersyn, lyder det fra Danske Patienter efter frifindelse i Højesteret.

Der skal kigges på både regler og rammer, lyder budskabet fra Danske Patienter. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Med dagens afgørelse i Højesteret er der sat et punktum i den såkaldte Svendborgsag.

Her er en læge blevet frifundet for grovere forsømmelse eller skødesløshed i en sag fra sommeren 2013, hvor en mandlig patient med diabetes døde af svær hjerneskade som følge af for lavt blodsukker godt en måned efter en indlæggelse på Svendborg Sygehus.

Nu er det tid til at se fremad for at undgå lignende tilfælde, lyder budskabet fra Danske Patienter, som er paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark.

- Det har været en ulykkelig sag, og vi mener, at vi nu skal bruge Højesterets afgørelse til at se fremad, så vi får et bedre og mere hensigtsmæssigt regelværk fremadrettet, siger Camilla Hersom, formand for Danske Patienter, som efterlyser en grundig diskussion af lægernes rammer på de danske sygehuse.

Behov for fornyet diskussion

I den nu afgjorte sag fra Højesteret blev patienten indlagt med mavesmerter, og en yngre læge bad sygeplejersken om at måle blodsukkerniveauet, men fik aldrig skrevet det ind i journalen.

Patienten fik dog aldrig målt sit blodsukker og døde godt en måned senere.

Hos Danske Patienter ønsker man et eftersyn af både regler og rammer inden for sundhedsvæsnet.

- Vi har brug for, at man ret nøje dokumenterer, hvad der sker i et behandlingsforløb, men samtidig har vi behov for regler, som det også kan lade sig gøre at efterleve i virkeligheden, siger Camilla Hersom.

- Rammerne er nødt til at være i orden i vores sundhedsvæsen. Det nytter ikke noget at stille krav til folk, som ingen har mulighed for at leve op til, siger hun.

Sundhedsministeren: Afgørelsen kan skabe ro

Dagens afgørelse er en tiltrængt afslutning på en ulykkelig sag, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hun mener, at afgørelsen giver lægerne tryghed.

- Afgørelsen giver lægen ro til sit fremtidige virke og understreger, at en enkelt medarbejder ikke skal ende som syndebuk for dårlige arbejdsforhold og dårlig ledelse, lyder det fra Ellen Trane Nørby i en skriftlig kommentar.

- Afgørelsen kan forhåbentlig være med til at skabe ro blandt det sundhedspersonale, der har følt at sagen skabte tvivl om deres arbejdsvilkår, lyder det endvidere fra ministeren.

Facebook
Twitter