Danske piger har verdensrekord i modermærkekræft

Kræftens Bekæmpelse vil have lovgivning om solarier, og der skal indføres en aldersgrænse på 18 år.

Unge danske kvinder blver mere end dobbelt så hyppigt ramt af hudkræft som deres nordiske søstre. (Foto: Hudlæge Ove Kristensen © Kræftens Bekæmpelse)

Unge danske kvinder indtager nu den kedelige verdensrekord med flest tilfælde af modermærkekræft i forhold til indbyggertallet.

Det viser en beregning over modermærkekræft blandt 15-39-årige kvinder i alle verdens lande i 2008. Tallene stammer fra WHO's kræftdatebase GLOBACAN.

- Sådan behøver det ikke at være. De fleste tilfælde af modermærkekræft kunne faktisk undgås, hvis vi blev bedre til at passe på i solen og droppede solariet, siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Overhaler Australien og New Zealand

I alt bliver mere end 1800 danskere ramt af modermærkekræft hvert år. Knap 200 af dem er unge kvinder under 39 år, og tallet vokser år for år.

De nye tal viser, at Danmark nu har overhalet solbeskinnede lande som Australien og New Zealand. Per 100.000 indbyggere er der 24, 15-39-årige danske kvinder, der rammes af modermærkekræft. Til sammenligning er det tilsvarende tal for Australien, som er listens nummer to, 21.

I vores nabolande Sverige og Tyskland er risikoen for modermærkekræft under halvt så stor som i Danmark med 11 pr. 100.000 indbyggere.

Solglæde og solarier

Årsagen til den danske førsteplads er ifølge projektleder Line Rasmussen fra Kræftens Bekæmpelse en kombinations af danskernes glæde ved at både herhjemme og i det sydlige udland og benyttelsen af solarier.

Herhjemme efterlyser Kræftens Bekæmpelse en lovgivning på området og især, at der sættes en aldersgrænse på 18 år for at kunne benytte solarier. En sådan aldersgrænse er der i bl.a. Frankrig, Scotland og Tyskland.

Skrappere grænseværdier

Danmark følger EU-normen for hvor meget UV-stråling brugerne må udsættes for. Men det er for slapt. Strålingen, som EU's norm giver mulighed for er alt for kraftig og kan give skader, siger projektleder Line Rasmussen. Hun henviser til de øvrige nordiske lande, som har skrappere grænseværdier end EU's krav.

Kræftens Bekæmpelse efterlyser en egentlig lov på området, fordi der i praksis i dag ikke er nogen muligheder for at skride ind over for solarier, som bruger rør, som udsender for kraftige UV-stråler. Undersøgelser har vist, at kun meget få danske solarier holder sig under EU's grænseværdier.

FacebookTwitter