Vi kan i dag flyve til London eller Paris for kun få hundrede kroner. Men med på rejsen følger tilsyneladende også udkørte piloter, der flyver selv om de ikke burde. Simpelthen fordi de er alt for trætte.
- Du laver den der med at nikke en gang, og så nikker du tre gange. Og så sover du, fortæller en pilot, der ønsker at være anonym af frygt for at miste sit job (21 søndag kender hans identitet).
Og han er ikke den eneste, der kender til problemet med træthed i cockpittet.
21 SØNDAG har i samarbejde med Dansk Pilotforening lavet den hidtil mest omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt foreningens 1.000 medlemmer. Næsten 600 piloter har svaret.
Og i undersøgelsen svarer hele seks ud af ti, at de er faldet i søvn under en flyvning. Og otte ud af ti piloter siger, at de 'af og til har følt sig så trætte i cockpittet, at de ikke burde sidde der'.
Flyver alt for trætte
En af de piloter, der gerne vil stille sig frem og fortælle om problemet med træthed, er Kåre Lohse. Han er pilot i et større asiatisk flyselskab og har fløjet både i Europa og Asien de seneste 15 år. Han mener, at træthed i cockpittet kan sætte flyvesikkerheden på spil.
- Flyene kan endnu ikke flyve sig selv, og der skal tages beslutninger. Og de tilfælde, hvor piloterne er vigtige, er jo ikke i de 99,9 procent af tiden. Det er jo en brøkdel af tiden, hvor der sker noget uforudset, at det er vigtigt, vi er helt friske, forklarer Kåre Lohse.
Alligevel har også han kæmpet med trætheden i cockpittet.
- Nogle gange har jeg stillet spørgsmål ved, om det var rigtigt, at jeg tog af sted eller ej. Men når man først sidder i situationen, kan man ikke gøre noget ved det.
Et alvorligt problem
Kåre Lohse bakkes op af en række andre danske piloter, som 21 SØNDAG har talt med. Alle fortæller, at de sætter sig op i flyet, selvom de er for trætte.
De kalder træthed et omfattende og alvorligt problem. Piloterne tør ikke træde offetligt frem med deres historier af frygt for at miste deres job. Det er nemlig strafbart for piloter at flyve, hvis de ikke føler sig klar til det.
- Jeg havde en oplevelse for cirka to uger siden, hvor både styrmanden og jeg var godt trætte efter en lang dag. Og under hele anflyvningen [på vej mod landing] sad vi og nikkede med tunge øjenlåg, fortæller en af de anonyme piloter.
I 21 SØNDAGs spørgeskemaundersøgelse svarer hele ni ud af ti piloter, at de har oplevet, at piloten ved siden af var faldet i søvn under en flyvning, uden det var aftalt.
Træthed er ifølge forskningen en væsentlig forklaring på op til 15-20 procent af alle flyulykker. Også formand for Dansk Pilotforening, Lars Bjørking, mener, det er alvorligt:
- Det er bekymrende, at man er nået et belastningsniveau, som er så højt, og derfor er det også vigtigt, at når det er så højt, skal det være fuldstændigt kontrolleret, forklarer han.
Derfor mener pilotformanden, at flyvetidsreglerne skal strammes, så piloterne ikke kører trætte og selv er nødt til at sige fra.
Fejl i cockpittet
Piloterne, som 21 SØNDAG har været i kontakt med, begår fejl i cockpittet på grund af træthed.
Fejlene kan fx være, at de overhører opkald på radioen, trykker forkert på cockpittets instrumenter, eller drejer flyet til højre i stedet for til venstre.
- Jeg kan se, at vi driver for langt. Det er ikke et større problem, men vi skal gøre noget for ikke at løbe tør for landingsbane. Og det er først, da jeg tager kontrollen og flyver, at min kollega vågner, fortæller en pilot.
Flyvesikkerheden i den vestlige verden er ellers den bedste nogensinde. 2012 blev det første år nogensinde i den vestlige flyhistorie, hvor ikke et eneste liv gik tabt.
Alligevel har de trætte piloters fejl i cockpittet været skyld i flere "nær ved"-hændelser.
- Vi har ikke længere ustabile motorer og dårligt designede fly. Alle komponenter er utroligt gennemførte og virker som de skal, så det svage led i kæden er træthed hos piloterne. Det skal vi have styr på, og det kan vi også sagtens få, siger formanden for Dansk Pilotforening, Lars Bjørking.
Ingen grund til bekymring
Fra piloterne lyder det samstemmigt, at deres arbejdstidsbestemmelser, er for dårlige og tillader, at de tilbringer alt for lang tid i cockpittet.
- Det er reglerne, vi skal slå ned på. Det er dem, der er forkerte. Flyselskaberne følger dem jo bare. Det kan jeg godt forstå. Havde jeg en købmandsbutik, ville jeg gøre det samme, siger en anonym pilot.
Otte ud af ti piloter kalder i 21 SØNDAGs undersøgelse reglerne uforsvarlige og svarer, at de udgør en sikkerhedsrisiko, fordi de fx tillader piloterne at flyve for længe om natten.
Men der er ingen grund til at betvivle flyvesikkerheden, mener Michael Svane fra Dansk Luftfart, der repræsenterer de danske flyselskaber:
- Flyvesikkerheden i de danske luftfartsselskaber er fuldstændig på plads, og der er ingen grund til at være bekymret for at komme til skade, når man sætter sig i et passagersæde i et fly fra et dansk luftfartsselskab, siger han.
Michael Svane tager dog 21 SØNDAGs undersøgelse og piloternes bekymringer alvorligt:
- Jeg regner med, at vi får en drøftelse de kommende dage med piloterne om, hvad vi så gør med den her undersøgelse, fortæller han.