Danske politikere rystede over abortsag

Danske politikere er rystede over afsløringerne af illegal abortindustri i Spanien. Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup vil have sundhedsministeren til at kontakte Spanien.

Birthe Skaarup vil have sundhedsministeren til at rejse abort-sagen overfor de spanske myndigheder. (Foto: DR © DR)

Magasinet Søndags afsløring af en illegal abortindustri i Spanien ryster de danske politikere, som kræver handling fra blandt andre sundhedsministeren.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup, Dansk Folkeparti, mener det er forfærdende at se, hvordan læger i Barcelona udfører aborter på fuldt levedygtige fostre.

- Vi kan simpelthen ikke acceptere den form for industri, og jeg forventer sundhedsministeren vil rejse sagen over for Spanien, siger Birthe Skaarup.

Pres på Spanien

Samme melding kommer fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Lone Møller.

- Det er svært at komme det til livs. Men der er ingen tvivl om, at jo mere sundhedsministeren kan presse sin spanske kollega til at få abortlægen stoppet, jo bedre. Det skal ske med alle de midler, Lars Løkke Rasmussen overhovedet har til rådighed, siger Lone Møller.

Birthe Skaarup vil også have undersøgt, om læger og Abortankenævnet gør nok for at følge kvinder, der har fået afslag på abort, for at se, om de fuldfører graviditeten.

- Det er klart, når kvinder er kommet i en situation, hvor de påtænker at afbryde et svangerskab så langt henne, så er det kvinder, der trænger til noget hjælp. Og der synes jeg, at man skal støtte op om de kvinder, der får afslag fra Abortankenævnet, siger hun til Radioavisen.

Måske skyldig i drab

Den konservative sundhedsordfører, Helle Sjelle mener også, at indsatsen over for de kvinder, der føler sig tvunget til at få en provokeret abort så langt henne i graviditeten, skal styrkes.

- Men samtidig må vi advare de kvinder om, at de overtræder dansk lovgivning og måske endda gør sig skyldige i drab eller medvirken til drab. Det er naturligvis helt uacceptabelt og bør have konsekvenser, siger Helle Sjelle.

Også hos Venstre har DR1-programmets afsløringer gjort indtryk. Sundhedspolitisk ordfører, Jørgen Winther har svært ved at forstå, at det kan være rigtigt.

Levedygtigt barn

- Jeg synes det er rystende og helt uacceptabelt. Jeg mener vi skal løfte det op i et europæisk samarbejde, og få nogle fælles regler, siger han til Radioavisen.

- Vi skal også diskutere, om det er kriminelt for kvinden, for det drejer sig om et levedygtigt barn, der bliver dræbt inde i moderens mave, siger Jørgen Winther.

Den vurdering har Dansk Folkepartis Birthe Skaarup allerede lavet.

- Jeg synes det skal være strafbart, siger hun til Radioavisen.

35.000 kroner for en abort

Ifølge indslagets skjulte optagelser rejser kvinder fra hele Europa til Barcelona for at få foretaget sen provokeret abort.

Hvor mange danskere, der har taget turen, er uvist, men i tv-indslaget fortæller en dansk kvinde, hvordan hun for to år siden fik foretaget en abort i begyndelsen af syvende graviditetsmåned. Hun betalte den spanske klinik 35.000 kroner.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53369363a11f9d1240629787http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53369363a11f9d124062978a